Noul comisar cipriot Christos Stylianides numit coordonator al UE contra Ebola

Noul comisar european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, cipriotul Christos Stylianides, va coordona riposta europeană la epidemia de Ebola, a anunţat joi pe Twitter preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

24 oct. 2014, 06:01
Noul comisar cipriot Christos Stylianides numit coordonator al UE contra Ebola

Noul comisar cipriot Christos Stylianides a fost numit coordonator al UE contra Ebola. Cele 28 de state membre au căzut de acord luni asupra numirii unui coordonator în timp ce această febră hemoragică foarte contagioasă continuă să progreseze în Sierra Leone, Guineea şi Liberia, unde afectează în prezent 10.000 de persoane, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aminteşte AFP.

Şefii de stat şi de guvern reuniţi la summitul de la Bruxelles trebuie să abordeze joi noapte acordarea de asistenţă ţărilor celor mai afectate – peste 600 de milioane de euro promişi de europeni – dar de asemenea problema protecţiei populaţiei împotriva răspândirii bolii în Europa.

Stylianides, de profesie medic dentist în vârstă de 56 de ani, a declarat, în timp ce a fost audiat de Parlamentul European la sfârşitul lunii septembrie, că se va duce în regiune pentru a evalua nevoile la faţa locului. „Ca medic, eu trebuie să merg pe teren pentru a forma o opinie”, a declarat el atunci, potrivit PPE, partidul conservator european din care face parte.

Exprimându-şi „profunda preocupare faţă de expansiunea continuă a virusului Ebola”, cei 28 afirmă că „este nevoie de un răspuns consolidat şi coordonat pentru a inversa tendinţa”, potrivit proiectului de text ce va fi publicat la sfârşitul summitului, notează AFP.

„Este nevoie de un sprijin suplimentar pentru a creşte răspunsul pe teren, în special în ceea ce priveşte îngrijirea şi echipamentele medicale, precum şi pentru a întări controlul” persoanelor care pleacă din ţările afectate, adaugă textul.

Cei 28 salută de asemenea testele de control al temperaturii pasagerilor ce vin din aceste ţări introduse în Marea Britanie, Franţa şi Belgia, în special în aeroporturi.

Ei consideră că este de o „importanţă capitală” să se asigure că ţările UE sunt „pregătite” să facă faţă maladiei pentru „a proteja… cetăţenii”, în special prin „măsuri de precauţie pentru a reduce riscul de contagiune”, în timp ce mai multe persoane au fost infectate în Europa.