Noul echipaj lansat în spaţiu a ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională. O FEMEIE participă la misiune

Un nou echipaj format din trei membri, între care prima femeie rusă care participă la o misiune în spaţiu în ultimii 17 ani, a ajuns vineri la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, după un zbor de aproximativ şase ore într-o capsulă Soiuz lansată de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, a anunţat Centrul rus de control al zborurilor de la Moscova.

26 sept. 2014, 10:10

Noul echipaj lansat în spaţiu a ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională. Capsula Soiuz TMA-14M a fost lansată de pe cosmodromul Baikonur joi la ora 20.25 GMT spre Staţia Spaţială Internaţională, şi a andocat la ora 02.11 GMT, informează Agenţia spaţială rusă Roskosmos, într-un comunicat. Lansarea s-a derulat cu succes şi membrii echipajului sunt bine, mai precizează agenţia, citată de Agerpres.

Citeşte şi O panoramă unică: Cum se vede răsăritul Pământului de pe Lună, într-o nouă fotografie

Noul echipaj o include pe Elena Serova, prima femeie din Rusia care a ajuns în spaţiu în ultimii 17 ani şi prima femeie din această ţară care a reuşit să urce la bordul ISS. Din echipaj mai fac parte rusul Alexandr Samokutiaev şi americanul Barry Wilmore.

Citeşte şi O NAVETĂ SPAŢIALĂ a prins din urmă o cometă după o călătorie de ZECE ANI şi ŞASE MILIARDE de KILOMETRI VIDEO

Misiunea lor la bordul ISS va dura 168 de zile. Pe Staţie se mai află rusul Maxim Suraev, germanul Alexander Gerst şi americanul Reid Wiseman.

Citeşte şi Cum se vede Pământul din spaţiu: Imagini transmise ÎN DIRECT de pe Staţia Spaţială Internaţională VIDEO

Acest zbor marchează un punct de cotitură, prin revenirea femeilor ruse în misiunile spaţiale. În 2013, Rusia a sărbătorit 50 de ani de la zborul primei femei în spaţiu, sovietica Valentina Tereşkova, la 16 iunie 1963. Ea a fost urmată de Svetlana Saviţkaia, care a călătorit de două ori în spaţiu, în 1982 şi 1984, şi de Elena Kondakova, care a efectuat şi ea două zboruri în spaţiu, pentru o misiune de cinci luni în 1994-1995, şi una de zece zile în 1997 la bordul unei navete americane.