Noul premier italian promite că va interveni în sprijinul băncilor

Noul premier italian, Paolo Gentiloni, a declarat marți, în discursul său inaugural în Parlament, că este gata să vină în sprijinul sectorului bancar, transmite Reuters.

13 dec. 2016, 14:21
Noul premier italian promite că va interveni în sprijinul băncilor

„Vreau să spun foarte clar că guvernul este gata să intervină pentru a garanta stabilitatea băncilor și economiile cetățenilor”, a declarat Paolo Gentiloni în Camera Deputaților, în primul său discurs în calitate de premier.

Monte dei Paschi di Siena (BMPS), a treia mare bancă italiană, a confirmat săptămâna aceasta că va încerca să strângă cinci miliarde de euro de pe piață pentru a se recapitaliza și a putea să se mențină pe linia de plutire. Însă șansele de succes pare foarte mici iar analiștii apreciază că cel mai probabil statul italian va trebui să intervină pentru a furniza capitalul necesar.

Un eventual colaps al Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche bancă din lume, ar pune în pericol economiile a zeci de mii de italieni și de asemenea ar avea repercusiuni asupra întregului sector bancar italian, care are credite neperformante de 360 miliarde de euro, aproape o treime din totalul întregii zone euro.

Paolo Gentiloni, fost ministru de Externe, a preluat postul de premier după ce predecesorul său, Matteo Renzi, a demisionat săptămâna trecută a urmare a respingerii de către populație a proiectului său de reformă constituțională.