Noul prim-ministru Pham Minh Chinh și așteptările de a dezvolta relații diplomatice cu România

Succesele în politica de dezvoltare economică din judetul Quang Ninh, realizările rezultate din activitatea de construire a partidului precum si organizarea personalului din Comitetul Central sunt considerate motivatiile principale ale deputaților Adunării Naționale pe baza cărora își exprima speranța si așteptările la adresa noului Prim-Ministru Pham Minh Chinh. După ce acesta a studiat și a lucrat în România, se așteaptă ca noul șef de guvern să contribuie în continuare la dezvoltarea relațiilor diplomatice dintre cele două țări cu vechime de 70 de ani.

08 apr. 2021, 13:25
Noul prim-ministru Pham Minh Chinh și așteptările de a dezvolta relații diplomatice cu România

Realizări impresionante ale Vietnamului în mandatul trecut

Predecesorul noului prim-ministru Pham Minh Chinh, domnul Nguyen Xuan Phuc, a fost membru al Biroului Politic și a fost ales recent pentru funcția de președinte.

În ultimii cinci ani, realizările și moștenirile fostului prim-ministru Nguyen Xuan Phuc și ale guvernului au fost realizate cu succes prin inovație, dinamism și severitate în indeplinirea si administrarea tuturor țintelor și obiectivelor, astfel incat misiunea sa a ajutat „nava vietnameză să depășeasca călătoria furtunoasă printre multe dificultăți și provocări”.

Când „furtuna” Covid-19 a lovit lumea, cu spiritul de lupta impotriva „anti-epidemiei ca anti-inamic”, Republica Socialistă Vietnam a reușit să o combată cu succes la cel mai mic cost, minimizând daunele. Sub conducerea și direcția profundă și oportună a Partidului și Statului, împreună cu direcția drastică stabilită de guvern împreuna cu primul ministru, au fost depășite 3 valuri de Covid-19 într-un mod spectaculos, astfel ca Republica Socialistă

Vietnam a reușit sa ajungă printre putinele tari care au o economie stabila în curs de dezvoltare, fără a fi prea puternic afectata de epidemii, dar și cu o creștere pozitivă (ajungând până la 2,9% în 2020), recunoscuta și apreciata de întreaga comunitate internațională.

Economia Vietnamul este orientata spre export, este sustinuta de o industrie cu contributii importante pentru economie, țara fiind hotărâta să promoveze participarea la economia globală și la lanțurile internaționale de aprovizionare. Participarea Vietnamului la acordurile comerciale internaționale, în special la Acordul cuprinzător și progresiv pentru parteneriatul trans-Pacific (CPTPP) și la Acordul de liber schimb între Vietnam și Uniunea Europeană (EVFTA) în mandatul trecut, indeplinirea cu succes rolul de presedinte ASEAN în 2020, precum și ocuparea în prezent a pozitiei de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, sunt semne distinctive ale integrării și prestigiului Republicii Socialiste Vietnam în comunitatea internațională. Acest lucru demonstrează, de asemenea, eforturile Vietnamului de a deveni un membru responsabil și de renume al comunității mondiale.

Drept urmare, la începutul mandatului guvernamental 2016-2021, Republica Socialistă Vietnam ocupa locul 14 în lume în ceea ce privește populația. Ca si putere economica ocupa doar locul 48, dar până acum clasamentul Vietnamului a crescut cu 11 locuri, ocupând în prezent locul 37 la nivel mondial. Deși drumul ascendent este încă plin de dificultăți și provocări, Vietnamul consideră că va intra în curând în pragul de venit mediu superior și se va intra in grupul de țări dezvoltate cu venituri mari în 2045.

Se poate spune că mandatul trecut este unul în care Guvernul a obținut mari realizări, contribuind la crearea unei premise și a unei baze solide pentru dezvoltare, țara fiind pregatita astfel pentru un nou mandat guvernamental de succes.

Încredere și speranță în Primul ministru și Guvern pentru perioada 2021-2026

Cu domnul Pham Minh Chinh membru al Biroului Politic, opinia publică și poporul vietnamez considera și se așteaptă ca Guvernul în frunte cu noul prim-ministru pentru perioada 2021-2026 să promoveze în continuare realizările guvernului anterior cu inovatie, sa impuna în continuare reformarea instituțiilor, politicilor, economiei, și a societății în general, depășind limitele maxime, astfel încât Vietnamul să devină o țară puternic integrată într-un mediu internațional multidimensional.

Domnul Chinh este foarte apreciat pentru spiritul său ce urmează principiul „îndrăznește să gândești, îndrăznește să faci, îndrăznește să inovezi”, în special pentru reformele din mandatul său de secretar al judetului Quang Ninh, precum și în timpul mandatului său de șef al Comitetului Central de Organizare. În calitate de ofițer cu experientă din practica liderilor locali și străini, coordonator în multe domenii-cheie și ramuri industriale importante, este de așteaptat ca noul prim-ministru Pham Minh Chinh sa aduca o revelație în guvernarea țării, ajutând Vietnamul să mențină stabilitatea politică și să facă progrese mari în dezvoltarea socio-economică, în contextul foarte complicat al pandemiei Covid-19 la nivel global.

„Cu noua responsabilitate atribuită, promit să contribui cu toată puterea mea, să depășesc toate dificultățile și provocările; moștenesc și promovez tradițiile și experiențele prețioase ale domnilor prim-ministri din mandatele anterioare; fac tot posibilul cu toți membrii Guvernului sa fim uniți din toată inima pentru solidaritate, integritate, acțiune decisivă, eficientă, sa fim dedicati din tot sufletul pentru slujirea Patriei, slujirea poporului, totul în beneficiul Partidului, națiunii și poporului”, s-a angajat Prim-ministrul Pham Minh Chinh.

Perspective pentru dezvoltarea relațiilor diplomatice între Vietnam și România

În anul 2021 se împlinesc 71 de ani de relații diplomatice dintre Vietnam și România. Relația tradițională de prietenie multilaterala dintre cele două țări din ultimii 70 de ani a fost foarte bogată și eficientă. România ajută și susține întotdeauna Vietnamul în cauza eliberării și reunificării naționale, precum și în cauza construirii și apărării țării. În special, România a pregătit aproape 4.000 de studenți și doctoranzi vietnamezi, ceea ce reprezintă o punte importantă pentru prietenia și cooperarea dintre cele două țări. Vietnamul este unul dintre principalii parteneri economici din Asia și ocupă prima poziție printre partenerii comerciali români din ASEAN.

Noul prim-ministru Pham Minh Chinh a fost student în România si a lucrat la misiunea diplomatică vietnameză din România. Aceasta este baza pentru dezvoltarea unei relații de cooperare bilaterală puternică între cele două țări, pentru consolidarea sprijinului reciproc in organizațiile și forumurile multilaterale și pentru participarea la rezolvarea problemelor globale.