Noul secretar general al NATO vrea să aibă o RELAŢIE CONSTRUCTIVĂ cu Rusia

Noul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a cerut miercuri 'o schimbare reală în acţiunile Rusiei' şi a afirmat că doreşte 'o relaţie constructivă' între o Alianţă 'puternică' şi Moscova, relatează AFP, citată de Agerpres.

01 oct. 2014, 15:37
Noul secretar general al NATO vrea să aibă o RELAŢIE CONSTRUCTIVĂ cu Rusia

‘Avem nevoie să vedem o schimbare reală în acţiunile Rusiei. O schimbare care să demonstreze respectarea de către Rusia a legislaţiei internaţionale’, a declarat fostul premier norvegian, în cadrul primei sale conferinţe de presă la Bruxelles.

‘Nu văd nicio contradicţie între o Alianţă puternică şi efortul nostru continuu de a construi o relaţie constructivă cu Rusia. Dimpotrivă. Doar o Alianţă Nord-Atlantică puternică poate construi o astfel de relaţie în beneficiul securităţii euro-atlantice’, a mai spus Stoltenberg, care a preluat miercuri mandatul de lider al NATO de la danezul Anders Fogh Rasmussen.

‘Criza din Ucraina, provocată de intervenţia militară a Rusiei, este o provocare majoră pentru securitatea euro-atlantică’, a mai spus el. ‘NATO nu doreşte o confruntare cu Rusia. Însă nu putem şi nu vom face un compromis în ceea ce priveşte principiile pe care se bazează Alianţa noastră şi securitatea în Europa’, a adăugat noul secretar al NATO. ‘Vom continua să sprijinim pe deplin o Ucraină independentă, suverană şi stabilă. Fiecare stat european ar trebui să fie liber să-şi decidă propriul destin’, a mai spus Stoltenberg.

El a anunţat că se va deplasa ‘în zilele următoare’ în Polonia, în condiţiile în care ţările din estul Alianţei sunt îngrijorate de acţiunile Rusiei, şi în Turcia, frontalieră cu Irakul şi Siria, două ţări grav afectate de acţiunile sângeroase ale organizaţiei jihadiste Statul Islamic.

Citeşte şi NATO va apăra Ucraina în faţa unei eventuale AGRESIUNI din partea Rusiei

Jens Stoltenberg a ţinut totodată să precizeze că NATO va veni în ajutorul Turciei dacă aceasta este atacată, relatează Reuters.

‘Responsabilitatea noastră, principala noastră responsabilitate, este de a lua poziţie şi de a fi foarte clari în a spune că vom proteja Turcia. Articolul 5, care se referă la apărarea colectivă, va fi aplicat în cazul în care Turcia va fi în vreun fel atacată’, a subliniat Jens Stoltenberg.


loading...