Noul secretarul general al NATO, avertisment DUR: Trebuie să fim gata să recurgem la forţă militară

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord trebuie să fie pregătită să recurgă la forţa militară în caz de nevoie, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, marţi, la Bruxelles, informează Interfax-Ukraina.

28 oct. 2014, 12:53
Noul secretarul general al NATO, avertisment DUR: Trebuie să fim gata să recurgem la forţă militară

‘Trebuie să fim pregătiţi să recurgem la forţa militară în caz de necesitate’, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cerând Federaţiei Ruse să pună capăt acţiunilor de destabilizare a situaţiei din Ucraina. În context, Stoltenberg a subliniat că datoria principală a NATO este de a garanta securitatea ţărilor sale membre.

Jens Stoltenberg a confirmat, de asemenea, că Alianţa Nord-Atlantică nu intenţionează deocamdată să ia în considerare problema aderării Ucrainei la blocul militar nord-atlantic. ‘Această problemă (aderarea Ucrainei la NATO) nu este pe ordinea de zi’, a precizat înaltul reprezentant al Alianţei. El a adăugat, potrivit agenţiei ucrainene de presă Unian, că la ‘summitul NATO de la Bucureşti (din 2008) a fost luată decizia ca Ucraina şi Georgia să devină (la un moment dat) state membre ale Alianţei’, dar de atunci Kievul ‘nu s-a decis să depună o cerere de aderare’ la organizaţie.

În acelaşi timp, Jens Stoltenberg a dat asigurări că NATO sprijină ideea unei politici a uşilor deschise. ‘Ideea politicii uşilor deschise este un mare succes. A mărit partea teritoriului Europei ce trăieşte astăzi în libertate şi democraţie, a extins NATO. Astăzi noi protejăm aproape 1 miliard dintre locuitorii Europei şi ai Americii de Nord’, a afirmat Stoltenberg. ‘Dar fiecare ţară decide pentru sine dacă doreşte să solicite statutul de membru sau nu. Ucraina a decis să nu ceară, aşa că această problemă nu este acum pe ordinea de zi’, a insistat secretarul general al NATO.


loading...