Noul turn de lemn al Palatului Episcopal din Oradea, distrus de incendiu anul trecut, a fost amplasat cu o macara FOTO

Structura de lemn a turnului principal al Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea a fost ridicată şi amplasată marţi cu ajutorul unei macarale, a anunţat Primăria Oradea într-un comunicat.

09 iul. 2019, 12:47

Ridicarea cu macaraua şi fixarea structurii de lemn au decurs fără probleme, anunţă primăria. Cu o greutate de 7 tone şi o înălţime de 7,5 m, structura de lemn montată are forma unui trunchi de con cu un diametru de 3,5 m în partea de sus şi cu un diametru de 8 m în partea de jos, fiind construită din lemn lamelar încleiat, de molid.

Urmează ca la sfârşitul acestei săptămâni să fie adusă pe şantierul din faţa Palatului episcopal şi partea superioară a turlei, respectiv partea superioară a structurii de lemn montată azi.

„Această parte superioară este tot o structură de lemn, care după ce va fi adusă în şantier va fi îmbrăcată cu ornamente din cupru, după care în circa 3-4 săptămâni va fi ridicată cu macaraua deasupra structurii de lemn fixate azi. Lucrările vor continua cu montarea, peste structura de lemn, a unei folii de aerisire dintr-un material special care are în structura sa fibre din inserţie metalică. Această folie are rolul de a menţine o distanţă între structura de lemn şi solzii din tablă de cupru, pentru a asigura o aerisire corespunzătoare. După fixarea foliei de aerisire, solzii de cupru vor fi montaţi bucată cu bucată”, a declarat ing. Alex Ienciu de la firma constructoare Trameco.

Refacerea Palatului Episcopal, al cărui acoperiş a ars în 25 august 2018, în urma unui incendiu devastator, urmează să fie finalizată în cursul lunii septembrie.

Constructorul lucrează în prezent la realizarea învelitorii din ţiglă şi a ornamentelor de cupru, termenul estimat pentru realizarea acoperişului fiind mijlocul lunii iulie.

Valoarea lucrărilor actuale, finanţate de Primăria Oradea, este de 7.960.000 lei, fără TVA, în care este inclusă şi proiectarea.

Într-o ultimă etapă, se va realiza reabilitarea interioară şi refuncţionalizarea efectivă a clădirii conform planurilor iniţiale, reabilitarea totală a Palatului urmând să se finalizeze în termen de cel mult trei ani.

Municipiul Oradea şi Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea au încheiat, după incendiu, un acord de parteneriat prin care episcopia a pus la dispoziţia municipalităţii Palatul episcopal (monument istoric construit între anii 1903-1905 după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy junior) şi construcţiile anexe, în vederea realizării lucrărilor de consolidare, reabilitare şi refuncţionalizare, precum şi pentru administrarea lui de către Municipiul Oradea, pe o perioadă de minimum 20 de ani.