Nouriel Roubini, noi previziuni sumbre: ”Pregătiți-vă pentru o criză fatală. Băncile sunt aproape de colaps”

Nouriel Roubini, „Profetul apocalipsei”, avertizează că piețele internaționale ar trebui să se pregătească pentru o nouă criză, deoarece factorii de stres conduc spre o ”buclă fatală în economia mondială.

04 apr. 2023, 15:27
Nouriel Roubini, noi previziuni sumbre: ”Pregătiți-vă pentru o criză fatală. Băncile sunt aproape de colaps”
Nouriel Roubini, noi previziuni sumbre: ”Pregătiți-vă pentru o criză fatală. Băncile sunt aproape de colaps”

Nouriel Roubini, noi previziuni sumbre. Celebrul economist care a prezis recesiunea din 2008 susține că acest lucru are drept cauză trei factori de stres din economie, care vor lăsa Fed (Banca Centrală a SUA) în imposibilitatea de a lupta împotriva crizei.

Citește și O „furtună perfectă” se pregătește, iar piețele vor fi lovite de o recesiune. Avertismentul „profetului crizei“ Nouriel Roubini

Nouriel Roubini, noi previziuni sumbre

Profesorul de la Universitatea New York a avertizat în cadrul unei analize că SUA se confruntă cu o criză financiară majoră, iar economia intră în ceea ce el numește „o buclă fatală”, potrivit Business Insider.

Într-un articol de opinie pentru Project Syndicate, Nouriel Roubini a prognozat un viitor ciclu de criză economică, în timp ce SUA se confruntă atât cu o inflație ridicată, cât și cu povara mare a datoriei. Acesta a subliniat că problemele se perpetuează reciproc și a avertizat că urmează o recesiune și o criză financiară iminentă.

„O recesiune severă este singurul lucru care poate tempera inflația prețurilor și a salariilor, dar va face criza datoriilor mai severă și, la rândul său, va alimenta o recesiune economică și mai profundă”, a declarat Nouriel Roubini. 

Mai mult, economistul american subliniază că „majoritatea băncilor din SUA sunt din punct de vedere tehnic aproape de insolvență, iar sute sunt deja complet insolvente. Sprijinul pentru lichiditate nu poate preveni această buclă sistemică de crash”.

„O recesiune severă este singurul lucru care poate tempera inflația prețurilor și a salariilor, dar va face criza datoriilor mai severă și, la rândul său, va alimenta o recesiune economică și mai profundă.(…) Din moment ce sprijinul de lichiditate nu poate preveni această buclă sistemică, toată lumea ar trebui să se pregătească pentru viitoarea criză a datoriilor stagflaționiste”, a spus economistul american.

Celebrul economist american cunoscut și sub numele de Dr.Doom a vorbit de luni de zile despre o criză stagflaționistă a datoriilor, care va implica o recesiune abruptă ce combină cele mai grave aspecte ale stagflației anilor 1970 și criza financiară din 2008.

El a dezvăluit în repetate rânduri că se așteaptă ca un astfel de scenariu să lovească economia cu o inflație ridicată, o creștere scăzută și o prăbușire de 30% a burselor.

Potrivit „Profetului apocalipsei”, acest dezastru vine în mare parte ca urmare a trei factori de stres economic cu care se confruntă SUA și anume inflație ridicată, niveluri ridicate ale datoriei și instabilitate financiară.

Rezultatul este o „trilemă” care lasă Fed într-un impas, a spus Nouriel Roubini care prezice că oficialii Fed vor scăpa în cele din urmă de creșterea ratelor dobânzilor, iar acest lucru va provoca o inflație fulgerătoare, probleme de datorie și instabilitate financiară în întreaga economie.

„Toată lumea ar trebui să se pregătească pentru viitoarea criză a datoriilor stagflaționiste”, a spus Dr. Doom.

Citește și „Profetul apocalipsei” lovește din nou! Nouriel Roubini avertizează asupra unei prăbușiri a piețelor financiare din SUA