Noutăţi cu privire la modificarea examenului de Bacalaureat. Ministrul Educaţiei a făcut anunţul: Probele bazate pe competențe nu vor mai avea loc mai devreme de 2026

Sorin Cîmpeanu a vorbit despre noile schimbări ale examenului de bacalaureat. Ministrul Educaţiei spune că este nevoie de un întreg ciclu de patru ani de liceu după adoptarea modificărilor din proiectul „România Educată” înainte de introducerea unui bacalaureat nou, unitar, bazat pe competențe.
Alina Costache
14 iul. 2021, 12:56
Noutăţi cu privire la modificarea examenului de Bacalaureat. Ministrul Educaţiei a făcut anunţul: Probele bazate pe competențe nu vor mai avea loc mai devreme de 2026

Noutăţi cu privire la modificarea examenului de Bacalaureat.  Acest lucru înseamna că cel mai devreme, un bac nou ar putea să se dea în 2026.

Noutăţi cu privire la modificarea examenului de Bacalaureat. Ministrul Educaţiei a făcut anunţul

„Pentru a avea un bacalaureat care să evalueze competențele ai nevoie de un întreg parcurs liceal care să pregătească acest lucru. Cel mai devreme se va intra pe acest sistem din septembrie 2022, dacă legea va fi adoptată în timp util, și atunci din septembrie 2022 vor urma patru ani de liceu și de abia la finalul celor patru ani de liceu va fi acest Bacalaureat care să fie bazat pe competențe. Până atunci, Bacalaureatul va fi în modul cunoscut, însă sper să reușim să avem o corectare informatizată care să elimine aceste erori”, a declarat Cîmpeanu.

Potrivit proiectului, elevii vor putea să se transfere mai ușor de la o filieră la alta. În plus, Bacalaureatul va urmări un profil naţional, pe care toţi elevii trebuie să îl deţină, indiferent de linia de învăţământ urmată. Consilierul prezidențial pe educație, Ligia Deca, a precizat că bacul va fi pe model PISA, transdisciplinar.

De altfel, anul viitor lucrările vor fi scanate în sala de examen, în prezența candidaților, iar corectarea se va face online.

Ministrul Educației anunță modificări majore în corectarea lucrărilor de la examenele naționale și în evaluarea rezultatelor, începând de anul viitor. Lucrările elevilor de clasa a VIII-a vor fi scanate chiar în sala de examen, în fața candidaților, după ce profesorii supraveghetori vor aplica pe foi un cod unic de identificare, pentru ca apoi lucrările elevilor să fie corectate online, “de către evaluatori care nu pot comunica între ei”, a declarat ministrul Educației pentru Edupedu.

Citeşte şi: Bacalaureat 2021. Întâmplări trăsnite din timpul probelor: de la mirosul puternic de mir care a învăluit o întreagă clasă la „Moara cu noroc” interpretată de Psihotrop, dată la maximum într-o maşină ce staţiona în faţa liceului
Aceeași procedură de corectare online a lucrărilor va fi aplicată, de anul viitor, și la Evaluările Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și la Bacalaureat, dar aici doar prin pilotare, a precizat ministrul. În plus, colectarea datelor se va face la nivel de item.

Digitalizarea se va realiza prin fonduri din PNRR, a spus ministrul Educației. „Am inițiat deja discuții la nivel național și de negociere cu Comisia Europeană, pentru a utiliza resurse în vederea informatizării evaluărilor, lucru care corespunde priorității de digitalizare existentă în educație, dar în același timp corespunde și nevoii de standardizare a evaluărilor”.

Sorin Cîmpeanu a descris cum se va desfășura corectarea digitalizată a examenelor: „Scanarea lucrărilor s-ar putea face chiar în sala de examen, în prezența candidaților și s-ar atribui un cod unic de identificare, iar lucrările ar fi corectate online, subliniez: de către evaluatori care nu pot comunica între ei.

După care introducerea pe itemi a punctajului de către evaluatori îți generează automat și calculul notelor și sistemul este acela care va decide automat recorectarea, dacă diferențele sunt mai mari de jumătate de punct.

Citeşte şi: Câţi elevi au obţinut media 10 la Bacalaureat 2021 în Iaşi

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea un weekend de neuitat. Șansă unică pentru ele pe 3 și 4 mai
Capital.ro
Pensii majorate de la 1 iulie. Guvernul a dat undă verde. Pensionarii care vor primi mai mulți bani
Playtech.ro
Locuri de muncă în Europa, în vara lui 2025. Domeniile în care românii sunt căutaţi
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Cutremur în România. S-a mișcat pâmântul cu puțin timp în urmă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
MediaFlux
Sondaj Sociopol înaintea alegerilor. Candidații care ar intra în turul doi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici