Noutăţi cu privire la modificarea examenului de Bacalaureat. Ministrul Educaţiei a făcut anunţul: Probele bazate pe competențe nu vor mai avea loc mai devreme de 2026

Sorin Cîmpeanu a vorbit despre noile schimbări ale examenului de bacalaureat. Ministrul Educaţiei spune că este nevoie de un întreg ciclu de patru ani de liceu după adoptarea modificărilor din proiectul „România Educată” înainte de introducerea unui bacalaureat nou, unitar, bazat pe competențe.

14 iul. 2021, 12:56
Noutăţi cu privire la modificarea examenului de Bacalaureat. Ministrul Educaţiei a făcut anunţul: Probele bazate pe competențe nu vor mai avea loc mai devreme de 2026

Noutăţi cu privire la modificarea examenului de Bacalaureat.  Acest lucru înseamna că cel mai devreme, un bac nou ar putea să se dea în 2026.

Noutăţi cu privire la modificarea examenului de Bacalaureat. Ministrul Educaţiei a făcut anunţul

„Pentru a avea un bacalaureat care să evalueze competențele ai nevoie de un întreg parcurs liceal care să pregătească acest lucru. Cel mai devreme se va intra pe acest sistem din septembrie 2022, dacă legea va fi adoptată în timp util, și atunci din septembrie 2022 vor urma patru ani de liceu și de abia la finalul celor patru ani de liceu va fi acest Bacalaureat care să fie bazat pe competențe. Până atunci, Bacalaureatul va fi în modul cunoscut, însă sper să reușim să avem o corectare informatizată care să elimine aceste erori”, a declarat Cîmpeanu.

Potrivit proiectului, elevii vor putea să se transfere mai ușor de la o filieră la alta. În plus, Bacalaureatul va urmări un profil naţional, pe care toţi elevii trebuie să îl deţină, indiferent de linia de învăţământ urmată. Consilierul prezidențial pe educație, Ligia Deca, a precizat că bacul va fi pe model PISA, transdisciplinar.

De altfel, anul viitor lucrările vor fi scanate în sala de examen, în prezența candidaților, iar corectarea se va face online.

Ministrul Educației anunță modificări majore în corectarea lucrărilor de la examenele naționale și în evaluarea rezultatelor, începând de anul viitor. Lucrările elevilor de clasa a VIII-a vor fi scanate chiar în sala de examen, în fața candidaților, după ce profesorii supraveghetori vor aplica pe foi un cod unic de identificare, pentru ca apoi lucrările elevilor să fie corectate online, “de către evaluatori care nu pot comunica între ei”, a declarat ministrul Educației pentru Edupedu.

Citeşte şi: Bacalaureat 2021. Întâmplări trăsnite din timpul probelor: de la mirosul puternic de mir care a învăluit o întreagă clasă la „Moara cu noroc” interpretată de Psihotrop, dată la maximum într-o maşină ce staţiona în faţa liceului
Aceeași procedură de corectare online a lucrărilor va fi aplicată, de anul viitor, și la Evaluările Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și la Bacalaureat, dar aici doar prin pilotare, a precizat ministrul. În plus, colectarea datelor se va face la nivel de item.

Digitalizarea se va realiza prin fonduri din PNRR, a spus ministrul Educației. „Am inițiat deja discuții la nivel național și de negociere cu Comisia Europeană, pentru a utiliza resurse în vederea informatizării evaluărilor, lucru care corespunde priorității de digitalizare existentă în educație, dar în același timp corespunde și nevoii de standardizare a evaluărilor”.

Sorin Cîmpeanu a descris cum se va desfășura corectarea digitalizată a examenelor: „Scanarea lucrărilor s-ar putea face chiar în sala de examen, în prezența candidaților și s-ar atribui un cod unic de identificare, iar lucrările ar fi corectate online, subliniez: de către evaluatori care nu pot comunica între ei.

După care introducerea pe itemi a punctajului de către evaluatori îți generează automat și calculul notelor și sistemul este acela care va decide automat recorectarea, dacă diferențele sunt mai mari de jumătate de punct.

Citeşte şi: Câţi elevi au obţinut media 10 la Bacalaureat 2021 în Iaşi