Noutăţi în programele de sănătate, de la 1 aprilie: 400 de teste de automonitorizare pentru fiecare copil cu diabet zaharat

Publicat: Vineri, 31 Martie 2017 16:21 // Actualizat: Vineri, 31 Martie 2017 16:21 // Sursa: romaniatv.net

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat, vineri, noutăţile în programele naţionale de sănătate de la 1 aprilie, printre care: 400 de teste de automonitorizare pentru fiecare copil cu diabet zaharat insulinodependent acordate trimestrial, extinderea tratării malformaţiilor cardiace congenitale prin proceduri de cardiologie intervenţională la pacienţii adulţi, proteze auditive implantabile, în surditate, creşterea numărului de unităţi sanitare care au aceste programe.

Hotărârea de Guvern privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018, precum şi Normele tehnice de realizare a programelor, ce vor intra în vigoare sâmbătă, cuprind o serie de noutăţi faţă de actul normativ similar aflat în vigoare.

Astfel, în cadrul Programului naţional de diabet zaharat, se vor acorda trimestrial până la 400 de teste de automonitorizare pentru fiecare copil cu diabet zaharat insulinodependent cuprins în program.

Totodată, recomandarea pentru efectuarea analizei hemoglobinei glicozilate se va putea emite şi de medicii de familie, nu numai de diabetologi.

În cadrul Programului naţional de boli cardiovasculare se extinde tratarea malformaţiilor cardiace congenitale prin proceduri de cardiologie intervenţională la pacienţii adulţi.

În cadrul Programului naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile, bolnavii vor putea beneficia de implanturi cohleare bilaterale, tipul de implantare - unilaterală sau bilaterală, simultană sau secvenţială, urmând să fie stabilit de medicii specialişti, în funcţie de specificul fiecărui pacient în parte.

Programul naţional de tratament pentru boli rare se extinde pentru trei noi afecţiuni: fibroza pulmonară idiopatică, distrofia musculară Duchenne şi angioedemul ereditar.

De asemenea, programul naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei a fost adaptat noului protocol terapeutic elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii şi a fost extins pentru hemofilia dobândită, scrie news.ro.

Pentru creşterea accesibilităţii la tratament a bolnavilor beneficiari de programe naţionale de sănătate curative, în lista unităţilor sanitare care derulează cele 14 programe gestionate de CNAS se introduc 59 de unităţi noi, care au îndeplinit criteriile din chestionarele de evaluare prevăzute de legislaţia in vigoare, precizează reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Noile unităţi sanitare vor derula în principal activităţi din programele de boli cardiovasculare, ortopedie, diabet şi boli rare, potrivit CNAS.

În total, în 2017 vor beneficia de programele naţionale de sănătate curative peste un milion de bolnavi.

Pentru susţinerea financiară a extinderii programelor naţionale, bugetul CNAS pe 2017 destinat acestor programe este de peste 4,9 miliarde lei, prevăzându-se o creştere cu 24,14 la sută a sumelor alocate medicamentelor specifice, arată CNAS.

"Faptul că am reuşit să extindem accesul pacienţilor la programele naţionale curative, dar şi să dezvoltăm aceste programe, este în concordanţă atât cu obiectivul instituţiei de a oferi o cât mai bună asistenţă medicală asiguraţilor, cât şi cu prevederile programului de guvernare" , a declarat Marian Burcea, preşedintele CNAS.

Citeşte şi Patru medicamente noi pe lista medicamentelor compensate şi gratuite, aprobate de Guvern

 
loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8738
RON
29 Sep
noapte 12 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H