NU e glumă: Ministerul de Finanțe oferă 10 lei părinților români pentru a-i încuraja să-și înscrie copiii la școală

Ministerul de Finanțe simte că e nevoie să facă mai mult pentru părinții și elevii din România. Astfel, s-au hotărât să ofere un sprijin de 10 lei pentru fiecare copil înscris la școală.

13 ian. 2023, 15:22
NU e glumă: Ministerul de Finanțe oferă 10 lei părinților români pentru a-i încuraja să-și înscrie copiii la școală
Cum va arăta anul școlar după această modificare

În acestă săptămână au apărut informații potrivit cărora părinții care realizează venituri din salarii beneficiazăîn 2023 de o deducere personală suplimentară din impozitul pe venit de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau școală.

Astfel, părinții trebuie să depună la angajator o serie de documente, printre care care și o declarație pe propria răspundere, potrivit Ordonanței nr. 16 din 15 iulie 2022.

Totuși, anunțul de la Guvern nu este chiar atât de roz precum a fost prezentat, a transmis ministrul de Finanțe, condus de către Adrian Câciu. Deducerile fiscale vor fi de 10 lei pentru părinţii care au copii la şcoală, de fapt.

„Înainte să-i aplic impozitul scad 100 de lei, efectul este practic 10% aplicat la această reducere de 100 de lei, deci vorbim de 10 lei pe lună”, a declarat Alin Chițu, secretar de stat la Ministerul Finanțelor, pentru EuropaFM.

Părinții elevilor se simt umiliți. Replică tăioasă pentru Ministerul de Finanțe

Decizia a provocat revoltă în rândul asociațiilor de părinți.

„Este vorba de 10 lei, ceea ce mi se pare o bătaie de joc, nu știu de ce era nevoie de o schimbare în Codul Fiscal pentru 10 lei pe lună. Nu știu cine a fost eminența cenușie de a gândit-o așa”, a replicat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților Edupart.

În opinia lui Alin Chițu, secretar de stat, deducerea cu 10 lei va stimula părinții să-și ducă la școală copiii.

„Unul dintre obiective a fost acesta ca să fie acordată deducere pentru copilul care se duce la școală, tocmai pentru a stimula într-o măsură ca acești copii să meargă în instituția de învățământ.

Cu privire la nivelul de 10 lei, că acum îmi imaginez că o s-o considere toată lumea că e la un nivel redus, așa cum vă ziceam, se aplică împreună cu celelalte deduceri.

În bugetul pe care l-am avut noi alocat de 25 miliarde de lei pe an atât s-a putut acomoda în limita acestor bani”, a continuat Alin Chițu.