Nu e vina ta: 14 forţe PSIHOLOGICE care te împing să calci strâmb

Publicat: Duminică, 22 Mai 2016 12:52 // Actualizat: Duminică, 22 Mai 2016 12:52 // Sursa: romaniatv.net

În anumite circumstanţe, chiar şi cei mai buni oameni ajung să încalce regulile, iar de cele mai multe ori, explicaţia poate fi găsită la nivel psihologic.

Foto: feminis.ro

Mintea este cea care îi joacă feste individului, păcălindu-l să alunece pe panta comportamentului reprobabil şi să încalce regulile eticii.

"Integritatea înseamnă să faci ceea ce este corect, chiar şi atunci când nimeni nu te urmăreşte" C.S. Lewis

Dr. Muel Kaptein, profesor la catedra de etică şi integritate în managementul afacerilor de la Rotterdam School of Management, a studiat comportamentul reprobabil decenii întregi, iar un studiu pe care l-a publicat recent face lumină în ceea ce priveşte factorii care îi motivează pe oamenii buni să calce strâmb.

Cercetarea lui Kaptein scoate la iveală 14 moduri în care mintea îi păcăleşte pe oamenii buni să îşi piardă busola morală şi să se rătăcească pe căi greşite.

Efectul compensaţiei

Se referă la tendinţa oamenilor de a presupune că acumulează un soi de capital moral. Astfel, folosesc faptele bune pentru a le echilibra cele rele sau, alternativ, iau o pauză de la bunătate crezând că o merită, aşa cum faci când mănânci o bucăţică de ciocolată după ce ai mâncat numai salată o săptămână întreagă. Acest efect îi face pe oameni să fie tentaţi să facă lucruri rele gândind că "Eu sunt o persoană bună" sau că "Este doar o scăpare".

Citeşte mai mult pe feminis.ro.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
greşeli stil de viaţă
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
22 mai 13:16
22 mai 13:07
...mai buni oameni ajung să încalce regulile, iar de cele mai multe ori, explicaţia poate fi găsită la nivel psihologic. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8738
RON
29 Sep
noapte 12 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H