Nu mai e SF, China a introdus un procuror robot în sistemul juridic. Inteligenţa Artificială detectează fraudele, agresiunile sau şofatul periculos

Cercetători chinezi au dezvoltat primul procuror care foloseşte o inteligenţă artificială (AI), testat într-un district din Shanghai, în măsură să identifice opt tipuri de infracţiuni de drept comun, între care frauda, conducere periculoasă, agresiune şi obstrucţionarea acţiunii forţelor de ordine.

30 dec. 2021, 12:42
Nu mai e SF, China a introdus un procuror robot în sistemul juridic. Inteligenţa Artificială detectează fraudele, agresiunile sau şofatul periculos

Această inteligenţă artificială are la bază un program – Sistemul 206 – folosit deja de către procurori chinezi în evaluarea ”periculozităţii” şi ”riscului de recidică” ale infractorilor. Însă această nouă versiune de „procuror” merge mult mai departe. Ea este capabilă să identifice şi să nu ţină cont de date nepertinente ale unui caz, dar mai ales să propună o pedapsă – de la amendă la închisoare – împotriva infractorilor, ”cu o precizie de 97%”, dau asigurări cercetătorii chinezi, într-un articol publicat în ”Management Review”.

Această perspectivă îngrijorează anumiţi magistraţi şi avocaţi.

Citeşte şi ONU se pronunţă împotriva recunoaşterii faciale. „Deciziile bazate pe inteligenţa artificială pot distruge o viaţă de om”

În pofida acestei precizii anunţate, riscul unei erori este în continuare posibil. Ce se întâmplă dacă AI trimite pe cineva la închisoare din greşeală? Cine îşi va asuma responsabilitatea? Magistratul, maşina sau cel care a conceput algoritmul?”, se întreabă un procuror, sub protecţia anonimatului, în South China Morning Post, preluat de Daily Mail.

Citeşte şi Nostradamus, previziunile care dau fiori pentru 2022: „Întunericul va dura 72 de ore!”