Nu mai există cai sălbatici pe Pământ. Descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor, care ne arată că am trăit în confuzie

Nu mai există cai sălbatici pe Pământ, au anunțat cercetătorii, o descoperire bazată pe o nouă analiză a ADN-ului care reface arborele genealogic al familiei acestor ecvidee. S-a dovedit că cei despre care se credea că sunt ultimii cai sălbatici de pe planeta noastră – caii Przewalski – erau animale domestice care scăpaseră de la proprietarii lor, potrivit noului studiu publicat în revista „Science”, preluat de rador.ro.

24 feb. 2018, 21:35
Nu mai există cai sălbatici pe Pământ. Descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor, care ne arată că am trăit în confuzie

A fost o surpriză uriaşă”, a declarat Sandra Olsen, co-autor al studiului şi curator al Institutului de Biodiversitate şi al Muzeului de Istorie Naturală de la Universitatea din Kansas. „Înseamnă că nu mai există cai sălbatici pe Pământ și asta e trist”, şi-a exprimat ea dezolarea.

Studiul se bazează pe cercetări arheologice efectuate în două locuri din nordul Kazahstanului, Botai și Krasnyi Yar, unde oamenii de știință au descoperit dovezi de domesticire a calului care datează de peste 5000 de ani. Cercetătorii internaționali au secvențiat genomul a 20 de cai Botai, folosind mai ales dinți și oase exhumate din aceste locuri.

Prin compararea lor cu genomuri deja cunoscute de cai moderni și străvechi, oamenii de știință au descoperit că ecvideele Przewalski sunt descendentele cailor Botai, cele mai vechi ecvide domestice cunoscute. O descoperire neașteptată care certifică faptul că Przewalski nu erau inițial nişte cai sălbatici. Aceste revelații sunt „super interesante”, spune Beth Shapiro, profesor de ecologie și biologie evolutivă la Universitatea California din Santa Cruz. Iar d-na Shapiro, care nu a participat la studiu, a adăugat: „Înlocuirea cuvântului ‘sălbatic’ cu ‘natural’ este o schimbare semantică care ar putea reflecta mai bine evoluția lor istorică, dar nu ar trebui să le schimbe statutul. Ar trebui să continuăm să protejăm caii Przewalski ca pe o populație de cai sălbatici”.

Calul Przewalski este o specie pe cale de dispariție, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. Descoperită în secolul al XIX-lea în Mongolia de către exploratorul rus Nikolai Przewalski, specia a devenit brusc foarte populară în Europa după ce foarte mulţi cai au fost capturați pentru grădinile zoologice ale Vechiului Continent. Mai multe programe de reintroducere au fost puse în practică după ce specia a dispărut în sălbăticie în anii ’60. Această descoperire duce la o nouă provocare, rezumată în comunicatul dat de Centrul Național Francez de Cercetări Științifice (CNRS): „Originea cailor domestici moderni trebuie căutată în altă parte”.


loading...