Nu te mai lăsa spionat! Cum faci să nu te mai asculte sau să te privească nimeni

În cadrul conferinței Kaspersky Cyber Security Weekend, organizată în Polonia, Sergey Lohzkin, Senior Security Researcher, Global Research & Analysis Team Kaspersky Lab, a oferit o serie de sfaturi privind modurile în care ne putem proteja intimitatea atunci când suntem online.

06 mai 2015, 15:00
Nu te mai lăsa spionat! Cum faci să nu te mai asculte sau să te privească nimeni

În prezentarea din cadrul evenimentului la care a participat și Playtech, Lohzkin s-a adresat în special presei, care nu întotdeanua se poate exprima liber și în siguranță privind anumite subiecte, lucru care poate pune în pericol, în unele cazuri, libertatea sau viața jurnaliștilor sau a surselor acestora.

Totuși, metodele prezentate de expertul Kaspersky pot fi aplicate și de către cei care își doresc să își știe datele în siguranță și care pun foarte mult preț pe intimitatea lor.

Paranoia justificată

Sergey Lohzkin și-a numit prezentarea ”Paranoia justificată”. ”Nu este un secret că suntem urmăriți. Eu sunt urmărit, voi sunteți urmăriți, toată lumea e urmărită. Înainte de Edward Snowden, nu eram siguri de acest lucru. Suspectam faptul că am putea fi spionați de către guverne”, a explicat expertul rus.

Totuși, nu numai guvernele ne spionează și ne interceptează informațiile. Și operatorii de Internet sau cei de servicii de comunicare online culeg informații despre noi, informații pe care, uneori, sunt obligați să le predea diverselor agenții de stat. Mai mult, mai există și advertiserii, care au nevoie de datele noastre pentru a ne servi reclame cât mai bine personalizate, dar și infractorii cibernetici.

Unelte și sfaturi pentru a te proteja

Așadar, ce se poate face pentru a limita accesul la informațiile noastre personale?

1. Renunță la Windows

Sistemul de operare Microsoft a evoluat foarte mult în ultimii ani din punct de vedere al securității. Totuși, având în vedere că are o cotă de piață enormă, majoritatea uneltelor de spionaj sunt create special pentru a trece de sistemele de securitate integrate.

”Sistemul de operare Windows este printre cele mai bune din lume și nu am nicio problemă personală cu el. Cea mai mare problemă cu el este popularitatea lui, care îl face o țintă. 99% dintre toate programele de spionaj au fost create pentru sistemul de operare al Microsoft, iar dacă ești un infractor cibernetic, nu are niciun rost să încerci să infectezi un computer cu Linux, având în vedere cât de multe programe ce pot fi infectate sunt pe Windows”, a explicat Lohzkin.

Asta nu înseamnă că toată lumea ar trebui să treacă pe OS X, de la Apple. Expertul recomandă folosirea unei versiuni de Linux.

”Cei care vor un grad de securitate mai mare, ar trebui să treacă pe Linux. În urmă cu câțiva ani, sistemul de operare era foarte neprietenos. Trebuia să ai cunoștințe tehnice destul de avansate pentru a reuși să te descurci. Acum lucrurile sunt complet diferite. Există versiuni, precum Ubuntu sau Linux Mint, care sunt foarte ușor de folosit”, a spus el.

 

Mai multe pe playtech.ro