Victoria Nuland: Vă transmit, din partea lui Barack Obama, felicitări pentru împlinirea a 10 ani de NATO VIDEO

Asistentul secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice Victoria Nuland, aflată în vizită oficială la Bucureşti, a felicitat Romania pentru implinirea a 10 ani de NATO.

11 ian. 2014, 09:23
Victoria Nuland: Vă transmit, din partea lui Barack Obama, felicitări pentru împlinirea a 10 ani de NATO VIDEO

„Sunt incantata sa fiu din nou in Romania dupa mai multi ani. (…) Va transmit, din partea lui Barack Obama, felicitari pentru implinirea a 10 ani de NATO. Vrem sa multumim Romaniei pentru ce a facut alaturi de noi in Afganistan, in Irak. Asa cum a spus si ministrul de Externe, este un an foarte important inclusiv in relatiile noastre bilaterala si in relatiile cu Europa. Am lansat parteneriatul strategic Transatlantic”, a declarat asistentul secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice la finalul intalnirii cu Ministrul de Externe, Titus Corlatean.

Victoria Nuland a tinut sa mai precizeze ca parteneriatul strategic dintre Romania si SUA este unul important.

„Romania creste din nou, Europa creste, SUA cresc. Acest parteneriat este un punct cheie, parteneriatul dintre Romania si SUA este important. (…) O Romanie puternica este cel mai bun partener pentru SUA, pentru Europa. Au fost 24 de ore foarte interesante, le multumesc ministrului si Guvernului”, a mai aratat Victoria Nuland.

SUA au „un interes profund” în dezvoltarea statului de drept, a justiţiei, a deschiderii economice, a transparenţei în România, a mai spus Victoria Nuland.

„O Românie puternică, democrată şi prosperă este cel mai bun partener pentru SUA, este cel mai bun aliat NATO şi cel mai bun membru UE, în slujba responsabilităţii globale pe care o împărţim şi a parteneriatului nostru strategic”, a spus diplomatul american.

Întrebată despre absenţa premierului Ponta în cursul vizitei sale în România, Victoria Nuland a reamintit că premierul Victor Ponta a avut o întâlnire cu vicepreşedintele SUA Joseph Biden în octombrie, ocazie cu care au existat „mesaje clare şi sincere”.Asistentul secretarului de Stat consideră „o coincidenţă” faptul că premierul Ponta a avut „alte obligaţii” de onorat în timpul vizitei sale la Bucureşti, subliniind că nu vrea să se implice în dezbaterea politică internă din România.

În declaraţia pe care a susţinut-o la sediul MAE, Nuland a vorbit şi despre parteneriatul strategic româno-american, despre prezenţa românească în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan, dar şi despre acordul de liber-schimb între UE şi SUA.

Totodată, Victoria Nuland a catalogat drept „îngrijorătoare” provocările politice la adresa independenţei sistemului judiciar din România, îndemnând toate partidele politice şi cetăţenii să susţină independenţa justiţiei.

Oficialul american a îndemnat toţi românii să susţină independenţa sistemului judiciar de interferenţele politice, subliniind că o justiţie independentă şi o presă liberă sunt „esenţiale” pentru o democraţie puternică.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a exprimat angajamentul ferm al Guvernului pentru întărirea statului de drept şi a democraţiei în România. „Fiindcă aminteam de Parteneriatul strategic robust dintre România şi SUA, datorită acestui parteneriat care reprezintă fundaţia relaţiei noastre, am discutat şi trebuie să discutăm chiar şi subiecte sensibile atunci era cazul. Şi ne-am ascultat poziţiile reciproce şi am vorbit despre întărirea statului de drept şi a democraţiei României. Este, în primul rând, în interesul nostru şi am exprimat angajamentul ferm al Guvernului României în acest sens, care este foarte clar”, a punctat Corlăţean, după întâlnirea cu subsecretarul de stat american Victoria Nuland care a avut loc la sediul MAE.