Numărul 2 în Statul Islamic a fost UCIS într-un atac aerian american în Irak

Numărul doi în ierarhia organizației Statul Islamic (SI) a fost ucis marți într-un atac aerian american în apropiere de orașul Mosul din Irak, a anunțat vineri Casa Albă, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres. 

21 aug. 2015, 20:48
Numărul 2 în Statul Islamic a fost UCIS într-un atac aerian american în Irak

Fadhil Ahmad al-Hayali, cunoscut și sub numele de Hajji Mutaz, a fost ucis marți într-un atac aerian american în timp ce se afla într-o mașină împreună cu un alt responsabil al organizației jihadiste în apropiere de Mosul, în Irak, a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, Ned Price.

Potrivit Casei Albe, Fadhil Ahmad al-Hayali era unul dintre principalii coordonatori ai transferurilor de arme, explozibili, vehicule și persoane între Irak și Siria.

Moartea sa „va avea un impact real asupra operațiunilor SI, dat fiind faptul că influența sa se extindea asupra finanțelor, media, operațiunilor și logisticii SI”, a subliniat purtătorul de cuvânt citat.

Casa Albă, care îl prezintă drept „principalul adjunct” al șefului SI Abou Bakr al-Baghdadi, a adăugat că el era însărcinat cu acțiuni ale Statului Islamic în Irak, „unde a jucat un rol cheie în organizarea de operațiuni în cursul ultimilor doi ani”, în special în ofensiva SI asupra orașului Mosul, în iunie 2014.

SI a capturat Mosul, al doilea oraș din Irak, la începutul ofensivei sale fulgerătoare lansate în nordul Irakului în iunie 2014 în fața forțelor guvernamentale în derută.

Susținute de atacuri aeriene ale coaliției internaționale conduse de SUA, forțele guvernamentale au recâștigat teren în ultimele luni în două provincii la nord de Bagdad, dar nu au reușit încă să preia din nou controlul asupra orașului Mosul.