Numărul absolvenţilor de bacalaureat a scăzut dramatic în judeţul Sibiu

Numărul absolvenţilor de bacalaureat a scăzut în ultimii ani la jumătate, la nivel naţional. Nici în Sibiu lucrurile nu stau mai bine. Şi aici sunt mult mai puţini absolvenţi care au reuşit să treacă de examenul de maturitate faţă de ultimii opt ani.

27 iul. 2016, 10:21
Numărul absolvenţilor de bacalaureat a scăzut dramatic în judeţul Sibiu

În 2008 nu mai puţin de 2.644 de elevi au reuşit să treacă de examenul de bacalaureat. În 2016, cu opt ani mai târziu, numărul absolveţilor a scăzut dramatic ajungând la 1.656.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu spun că s-a ajuns la această situaţie din cauza a trei motive.

În primul rând, natalitatea, care este în scădere, este unul din motivele care au dus la înjumătăţirea elevilor de clasa a XII-a care iau examenul de bacalaureat. În al doilea rând, vorbim despre elevii care nu au terminat clasa a XII-a, rămânând corigenţi la una sau la mai multe materii. Perioada de corigenţe se desfăşoară zilele acestea, urmând ca în momentul în care elevii vor finaliza clasa a XII-a să aibă opţiunea de a se înscrie la bacalaureat, sau de a se angaja direct pe piaţa muncii, fără baca­laureat. Un al treilea motiv îl reprezintă faptul că absolvenţii claselor a XII-a au posibilitatea de a-şi continua studiile la o şcoală postliceală şi fără a susţine examenul de baca­laureat, întrucât înscrierea la o astfel de unitate de învă­ţământ nu necesită o diplo­mă de BAC de la începutul cursurilor”, a spus Livia Creţulescu, purtătorul de cuvânt al IŞJ Sibiu, potrivit tribuna.ro

În judeţul Sibiu cifrele au oscilat de la an la an. Pe site-ul Ministerului Educaţiei Na­ţionale există posibilitatea vizualizării rezultatelor exa­menului de bacalaureat încă din anul 2004, când în ju­deţul Sibiu au absolvit 2.644 candidaţi. Cifrele s-au men­ţinut constante până în anul 2008, când numărul absol­venţilor de bacalaureat a cu­noscut o evoluţie, 2.966 de candidaţi promovând exa­menul maturităţii.

Anul acesta, doar 2.212 candidaţi au susţinut examenul de bacalaureat, 78,83% dintre ei promovân­du-l, adică 1.656 de ab­solvenţi.
Reducerea la jumătate a unei generaţii de absolvenţi în opt ani este o lovitură pentru sistemul universitar, dar poate fi o şansă pentru creşterea calităţii.

Citeşte şi Zi cu emoţii pentru tinerii care vor să devină medici. Examenul şi rezultatele la Universitatea din Timişoara se dau în aceeaşi zi