Numărul albilor din SUA, pentru prima oară în scădere, în istoria de peste 200 de ani a ţării. Populaţia de asiatici şi hispanici a crescut cel mai mult

Numărul locuitorilor care se declară "albi" în Statele Unite a scăzut - pentru prima oară - potrivit ultimului recensământ din 2020, care arată o ţară "mult mai multirasială" şi mai urbană decât cu zece ani mai înainte, au anunţat oficiali americani.

13 aug. 2021, 11:40
Numărul albilor din SUA, pentru prima oară în scădere, în istoria de peste 200 de ani a ţării. Populaţia de asiatici şi hispanici a crescut cel mai mult

„Populaţia albă rămâne cel mai mare grup rasial sau etnic în Statele Unite”, a precizat Biroul American al Recensământului (Census Bureau). Populaţia care se defineşte drept doar ”albă” a scăzut cu 8,6% în perioada 2010-2020 – o premieră de la primele înregistrări, în 1790.

Ea reprezenta 204 milioane de locuitori în 2020, adică 61,6% din populaţia americană, în scădere de la 72,4% cât era cu un deceniu mai înainte. „Aceste schimbări relevă faptul că populaţia americană este mult mai multirasială decât se credea„, a subliniat unul dintre oficiali, Nicholas Jones, la o prezentare a datelor, potrivit The Guardian. În afară de schimbări demografice, el a precizat că o rafinare a problemelor acestor subiecte şi o nouă metodologie, faţă de cea din 2010, au influenţat aceste rezultate. Astfel, categoria ”albi în legătură cu alte grupuri”, de exemplu afroamerican sau asiatic, a ”explodat” cu + 316% în decurs de zece ani, la 235 de milioane de persoane.

În Statele Unite, definirea în funcţie de originile etnice este foarte frecventă, iar persoanele intervievate în cadrul recensământului au fost întrebate din care ”rasă” fac parte. Afroamericanii reprezintă de-acum 12,4% din populaţia americană – adică 41 de milioane -, un procent stabil în cei zece ani, în timp ce popuaţia asiatică a crescut cu 35,5%, la aproximativ 20 de milioane, şi reprezintă 6% din populaţia americană. Amerindienii reprezintă 1,1% din populaţia americană. Populaţia hispanică a crescut cu 23%, la 62 de milioane, reprezentând 18% din populaţia americană.

Citeşte şi Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din România, amânat pentru 2022

Datele arată totodată că creşterea populaţiei s-a concentrat ”practic exclusiv în regiunile metropolitane”, a precizat alt oficial, Mark Perry.

Aceste recensământe decenale sunt esenţiale în vederea stabilirii decupajului electoral în cele 50 de state americane şi în vederea alocării unor fonduri federale în valoare de zeci de miliarde de dolari şcolilor şi spitalelor.

Impactul politic al acestui recensământ poate fi hotărâtor, întrucât el permite să se decidă câte mandate sunt atribuite fiecărui stat în Camera Reprezentanţilor. El contabilizează întreaga populaţie prezentă pe teritoriul american – inclusiv persoanele fără adăpost, rezidenţii azilurilor sau muncitorii imigranţi fără acte.

Citeşte şi Migranţii români au luat cu asalt frontiera dintre Mexic şi SUA. Traversează Rio Grande pe plute, peste 2.000 au fost arestaţi în ultimele luni


loading...
Partenerii noștri