Numărul bolnavilor de cancer de colon din România s-a dublat. Care sunt cauzele apariţiei bolii

Avertisment de la medici. S-a dublat numărul bolnavilor de cancer de colon. Mâncarea bogată în grăsimi, consumul zilnic de bere, ţigările sau cafeaua pe stomacul gol se numără printre cauzele apariţiei acestei boli. În fiecare an, peste opt mii de cazuri noi sunt înregistrate în România.

08 iul. 2013, 14:03
Numărul bolnavilor de cancer de colon din România s-a dublat. Care sunt cauzele apariţiei bolii

Cancerul de colon este considerat o „boală a bărbaţilor”, dar apare deopotrivă la ambele sexe. Deşi în 20% din cazuri, cauza este ereditară, cele mai multe persoane ajung să aibă această afecţiune din cauza obiceiurilor alimentare nocive.

„Nu putem spune că dacă mâncăm una scăpăm de cancerul de colon, sau dacă mănânci cealaltă o să te îmbolnăveşti. În general, persoanele care mănâncă mai multe legume sunt mai puţin predispuse la cancer de colon, iar cei care consumă o cantitate mare de carne, cu multă grăsime, sunt mai expuşi„, a declarat medicul gastroenterolog Melih Ozel.

Începând cu vârsta de 40 de ani, este recomandat ca orice persoană să facă un examen medical de depistare a cancerului colorectal, chiar dacă nu prezintă nici un simptom.

„Dacă detectăm cancerul într-un stadiu incipient, pacientul va supravieţui. Deci, în zilele noastre vrem să ne uităm la cancer ca la o boală cronică, nu una fatală, ci una cu care poţi trăi”, a precizat medicul chirug Metin Cakmakci.

În România, numărul deceselor provocate de cancerul de colon s-a dublat în ultimii 20 ani.