Numărul cazurilor de COVID-19 la copii s-a dublat după deschiderea şcolilor. Avertismentul medicului Mihai Craiu

Deschiderea școlilor din 8 februarie a dus la dublarea cazurilor de COVID-19 la copii, în România. Medicul Mihai Craiu este cel care a tras semnalul de alarmă, după ce analizat un studiu făcut public recent de Institutul de Sănătate Publică.

27 feb. 2021, 21:15
Numărul cazurilor de COVID-19 la copii s-a dublat după deschiderea şcolilor. Avertismentul medicului Mihai Craiu
Reţea pilot de şcoli verzi, construirea de creşe, programul "primul student din familie", propunerile Cotroceniului pentru Educaţie

Numărul cazurilor de COVID-19 la copii s-a dublat după deschiderea şcolilor, arată un studiu realizat de INSP.

Specialiştii au precizat că „se observă că ratele de incidenţă săptămânală au crescut majoritar în grupa de vârsta 0-19 de ani şi în grupa de vârstă 20-39 de ani””

„La o analiză mai fină a grupelor de vârstă se observă ca s-au înregistrat creșteri în toate grupele sub 19 ani (0-4 ani, 5-9 ani, 10-14 ani si 15-19 ani), iar în cadrul grupei de vârsta 20-39 de ani, doar în subgrupele 30-34 ani şi 35-39 ani”, arată datele INSP.

Astfel, numărul cazurilor de COVID-19 la copii s-a dublat după deschiderea şcolilor. „Urmărind evoluția ratelor de incidenţă din grupele de vârsta 0-4 ani, 5-9 ani, 10-14 ani şi 15-19 ani se observă că acestea au o creștere mai accelerată decât cursul general al epidemiei”.

Citeşte şi: BILANȚ COVID 27 februarie. 3432 cazuri noi de infectare și 997 de pacienți la ATI. Peste 50 de oameni au murit în ultimele ore

Numărul cazurilor de COVID-19 la copii s-a dublat după deschiderea şcolilor. Explicaţiile medicului Mihai Craiu

„Clarificări necesare… 97% din acești copii infectați sunt acasă, doar 2.9% fiind spitalizați. Iar, dintre cei spitalizați, jumătate au o formă minoră de boală, dacă au totuși ceva, pentru că mulți sunt asimptomatici!
Dacă este, încă odată, clar că maladia COVID-19 nu este o amenințare pentru copiii anterior sănătoși, să analizăm efectul invers: cât de periculos este un copil cu această maladie pentru ceilalți?

Răspunsul experților este :

1. Copiii au risc de a fi infectați de 2 ori mai mic decât adulții
2. Cantitatea de virus pe care o eliminăm în aerosoli crește cu vârsta și cu greutatea
3. Copiii asimptomatici rareori transmit boala în familie”, a scris dr. Craiu, pe Facebook.

Medicul Mihai Craiu, despre redeschiderea şcolilor. „Risc 0 nu există niciunde”

„De obicei când ceva rău se întâmplă altora ne gândim că aceștia sigur au făcut ceva greșit. Iar când ni se întâmplă nouă ne gândim că am avut ghinion sau e o conspirație, etc, etc…

O spun pentru a nu știu câta oară – școlile trebuie să rămână deschise, respectând regulile și MAI ALES aerisind clasele.

Risc 0 nu există niciunde, dar vom putea trece peste asta împreună, deși unii au ales doar să se vaite și să caute nod în papură”, a mai precizat medicul Mihai Craiu.

Citeşte şi: BILANŢ VACCINARE 27 februarie 2021. Peste 15.000 de persoane au făcut vaccinul anti-COVID. Zeci de reacţii adverse