Numărul doi al Al Qaida a fost ucis. Operațiune spectaculoasă a Mossad în Iran

Abdullah Ahmed Abdullah, care avea numele de luptător Abu Muhammad al-Masri, a fost împuşcat de doi bărbaţi aflaţi pe o motocicletă.

14 nov. 2020, 08:35
Numărul doi al Al Qaida a fost ucis. Operațiune spectaculoasă a Mossad în Iran

Numărul doi Al Qaida, acuzat că a ajutat la plănuirea atacurilor din 1998 asupra a două ambasade americane din Africa, a fost ucis în Iran în luna august de către agenţi israelieni care au acţionat la cererea SUA, potrivit ediţiei de vineri a cotidianului The New York Times, care citează oficiali din cadrul serviciilor de informaţii, relatează Reuters potrivit Agerpres.

Abdullah Ahmed Abdullah, care avea numele de luptător Abu Muhammad al-Masri, a fost împuşcat de doi bărbaţi aflaţi pe o motocicletă, la Teheran, în urmă cu peste trei luni. Uciderea a fost păstrată secretă până acum, notează publicaţia citată, şi ar fi fost opera Mossad 

Asasinii, care au tras asupra maşinii victimei, ar fi ucis-o şi pe fiica acestuia, Miriam, văduva unuia dintre fiii lui Ossama Ben Laden, şeful Al-Qaïda în anii 1990.
Asasinatul ar fi fost comis de agenţi israelieni pentru SUA, la 7 august, în ziua aniversării atentatelor contra ambasadelor americane din Kenya şi Tanzania, din 1998, în care a fost implicat Abdullah Ahmed Abdullah. Poliţia federală americană oferea 10 milioane de dolari recompensă pentru orice informaţie privind capturarea acestui lider.

Abdullah Ahmed Abdullah, pe numele său de războinic Abou Mohammed al-Masri, era printre cei experimentaţi şi cel care putea organiza operaţiuni strategice, potrivit documentelor din 2008 ale centrului american de contraterorism, citate de New York Times.

Autorităţile de la Teheran au dezminţit informaţia, afirmând că nu au existat „terorişti” al-Qaida pe teritoriul iranian.

“Din când în când, Washingtonul şi Tel Avivul încearcă să lege Iranul de diverse grupuri minţind şi dând informaţii false pentru a evita responsabilitatea pentru activităţile criminale ale acestui grup şi altor grupuri teroriste în regiune”, a  anunţat Ministerul de Externe de la Teheran.

Comandantul adjunct al Al-Qaida a fost ucis în Afganistan. Abu Muhsin al-Masri era unul dintre cei mai căutaţi terorişti de către FBI

Egipteanul Abu Muhsin al-Masri, considerat a fi numărul doi al organizaţiei Al-Qaida din subcontinentul indian, a fost ucis în provincia Ghazni din centrul Afganistanului, potrivit anunţului făcut pe Twitter de Direcţia Naţională a Securităţii care nu a oferit mai multe detalii despre operaţiune şi nici despre data la care aceasta a avut loc.

Teroriştii îl ameninţă pe Macron şi îndeamnă la uciderea oricui îl insultă pe profetul Mahomed

Gruparea jihadistă Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI) îşi îndeamnă susţinătorii să ucidă toate persoanele care-l insultă pe profetul Mahomed şi ameninţă să se răzbune pe preşedintele francez Emmanuel Macron, care apără dreptul de a-l caricaturiza pe profet, relatează AFP.
”Uciderea celui care-l insultă pe profet este dreptul fiecărui musulman capabil să-l aplice”, a scris luni AQMI într-un comunicat, o reacţie faţă de declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel la omagiul naţional adus profesorului francez Samuel Paty, decapitat la 16 octombrie într-un atentat islamist în regiunea pariziană din cauză că le-a arătat elevilor la clasă caricaturi Charlie Hebdo ale profetului.

Macron a subliniat că Franţa, în numele libertăţii de exprimare, nu va renunţa la caricaturi, declanşând un val de critici în lumea musulmană, manifestaţii şi un apel la boicotarea produselor franţuzeşti.
Zeci de mii de persoane au manifestat în ultimele zile împotriva Franţei în mai multe ţări musulmane, inclusiv peste 50.000 de oameni, luni, în Bangladesh, unde unii protestatari auars efigii ale lui Macron şi steagurifranceze.

”Boicotarea este o datorie, dar nu este de ajuns”, subliniază AQMI, care îndeamnă la ”răzbunare” şi care-l prezintă drept un ”martir” pe tânărul rus de origine cecenă radicalizat care l-a ucis pe Samuel Paty.