Numărul dosarelor de daună pe RCA avizate de societăţile de asigurare, în creştere cu 16%

Societățile de asigurare au avizat peste 135.000 de dosare de daună pentru RCA, în primul semestru din 2016, în creștere cu 16,4%, comparativ cu semestrul II din 2015.

13 mart. 2017, 10:40
Numărul dosarelor de daună pe RCA avizate de societăţile de asigurare, în creştere cu 16%

„În perioada ianuarie — iunie 2016, societățile de asigurare au avizat un număr 135.709 dosare de daună pentru polițe de asigurare obligatorie auto RCA, în creștere cu 16,40% față de semestrul II al anului 2015. Dintre acestea, 82,35% au fost finalizate prin plată de către asigurători, 16,34% au fost dosare neachitate până la data raportării, iar 1,60% din totalul dosarelor au fost respinse de la plată. Din numărul total de dosare de daună avizate, în semestrul I al anului trecut, 86,63% au fost deschise pentru pagube materiale, 2,61% au fost deschise pentru vătămări corporale și 10,76% au fost deschise pe acțiuni de regres”, se arată într-un comunicat de presă al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) remis, luni, AGERPRES.

Potrivit acestuia, patru societăți de asigurare au cumulat 74,89% din numărul total al dosarelor de daună RCA avizate, respectiv Euroins (23,58%), Carpatica Asig (20,02%), Asirom VIG (17,07%) și City Insurance (14,23%).

„În ceea ce privește modul de respectare de către societățile de asigurare a termenului legal de plată și a celui de soluționare stabilite prin normele RCA, din analiza dosarelor de daună avizate pe RCA pentru pagube materiale, care au îndeplinit condițiile de acordare a despăgubirii, pot fi evidențiați doi indicatori care reliefează perioada de timp în care asigurătorii achită despăgubirile către persoanele prejudiciate, respectiv soluționează dosarele: durata medie de plată a dosarelor de daună și durata medie de soluționare a dosarelor de daună”, menționează sursa citată.

Citeşte şi RCA 2017: Asigurările ar putea avea preţuri mai mici pentru şoferii cu „riscuri bune”

Durată de plată prelungită a dosarelor de daună din partea comapaniilor de asigurări City Insurance şi Asirom a atras atenția Autorității de Supraveghere Financiară. Cei doi asigurători au fost sancționați.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sancţionat, în baza unei analize realizate anul trecut, companiile de asigurare City Insurance şi Asirom, cu privire la durata de plată a dosarelor de daună, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Datele raportate de societăţile de asigurare indică faptul că, în primele şase luni ale anului trecut, durata medie de plată a dosarelor de daună RCA avizate pentru pagube materiale a fost de 25,38 zile/dosar. Din totalul de dosare de daune avizate 54,70% au fost achitate în termenul legal.

„Omniasig VIG a înregistrat cea mai mică durată medie de plată a dosarelor de daună, respectiv 3,15 zile/dosar, cu un procent de 98,49% din dosare plătite în termenul legal, în timp ce City Insurance şi Asirom VIG au cele mai mari procente de dosare plătite peste termenul legal (84,27%, respectiv 71,07%). ASF a efectuat o serie de controale pe această tematică în 2016 atât la City Insurance, cât şi la Asirom, a aplicat sancţiuni şi a dispus măsuri de remediere care sunt urmărite în mod permanent şi ale căror efecte se vor vedea în 2017”, menţionează sursa citată.

Durata medie de soluționare, de 60 de zile

Analiza ASF arată că durata medie de soluţionare a dosarelor de daună RCA avizate pentru pagube materiale în semestrul I din 2016 a fost de 60,07 zile/dosar, în scădere cu 6,69% faţă de înregistrările din semestrul II al anului precedent. Aproape 80% dintre dosare au fost soluţionate în termenul legal, informează Agerpres.

Conform Autorităţii, Uniqa Asigurări a înregistrat cea mai mică durată medie de soluţionare a dosarelor (27,95 zile/dosar), iar City Insurance – cea mai mare durată medie de soluţionare a dosarelor de daună (117,25 zile/dosar), un procent de 63,66% din dosarele plătite fiind instrumentate într-un termen mai mare de 3 luni.