Numărul morților după cutremurele care au zguduit Turcia și Siria a depăşit 33.000. ONU avertizează că bilanțul victimelor s-ar putea dubla

Bilanț catastrofal! Aproape 30 de mii de oameni au murit, până acum, după cutremurele care au zguduit Turcia și Siria. Parcul a devenit casă pentru mii de turci care trăiesc în corturi după ce au fost evacuați de autorități. Echipa România TV, formata din reporterul Costin Soare si operatorul Alex Stănescu, se află într-un oras grav afectat de seism. 

12 feb. 2023, 19:17
Numărul morților după cutremurele care au zguduit Turcia și Siria a depăşit 33.000. ONU avertizează că bilanțul victimelor s-ar putea dubla

UPDATE duminică ora 19.00:  Potrivit ultimelor date obţinute de CNN, bilanţul cutremurelor catastrofale din Turcia şi Siria a ajuns la 33.181 de morţi.

Numărul morților după cutremurele care au zguduit Turcia și Siria a ajuns duminică dimineaţă la 28.191. S-au înregistrat 24.617 de decese în Turcia şi 3.574 de morți în Siria.

Echipa România TV, formată din reporterul Costin Soare și operatorul Alex Stănescu, se află în Adana, un oras grav afectat de seism.

”Sute de familii din Adana au fost evacuate de autorități chiar dacă imobilele în care au locuit nu sunt distruse. Specialiștii avertizează că sunt clădiri cu probleme, la unele au apărut fisuri importante care afectează structura de rezistență. Clădirile se pot prăbuși în orice moment.

Acum pentru acești oameni corturile amenajate în parc sunt ”acasă”. Nu mai au altă variantă. AFAD-ul le pune la dispoziție corturi, apă și mâncare până când vor lua o decizie în legătură cu mutarea lor în alte clădiri sigure”, au transmis reporterul Costin Soare și operatorul Alex Stănescu.

Citește și: Imagini șocate. Pământul s-a crăpat pe o lungime de kilometri în urma cutremului din Turcia VIDEO

ONU avertizează că bilanțul victimelor cutremurelor care au lovit Turcia și Siria s-ar putea dubla

Bilanţul persoanelor decedate în urma cutremurului din Turcia şi Siria ar putea să se dubleze, a avertizat secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă, Martin Griffiths, sâmbătă în timpul unei vizite în oraşul Kahramanmaras din Turcia, epicentrul cutremurului de 7,8 grade care a avut loc pe 6 februarie.

„Cred că este dificil de estimat (bilanţul) tocmai pentru că trebuie să ajungem sub dărâmături, dar sunt sigur că se va dubla, sau mai mult”, a declarat înaltul oficial al ONU pentru Sky News. „Încă nu am început cu adevărat să contabilizăm numărul morţilor”, a avertizat Griffiths, citat de Agerpres.

Citește și: Primele arestări după prăbușirea a mii de clădiri în timpul cutremurului din Turcia

Zeci de mii de salvatori continuă să caute sub moloz într-un frig glacial, care sporeşte suferinţa milioanelor de persoane sinistrate.

ONU a avertizat că cel puţin 870.000 de persoane au nevoie urgentă de mese calde în Turcia şi Siria. În prezent, se consideră că până la 5,3 milioane de persoane sunt fără adăpost doar în Siria.

Aproape 26 de milioane de oameni au fost afectaţi de cutremur, a declarat sâmbătă OMS, lansând un apel la donaţii de 42,8 milioane de dolari pentru finanţarea nevoilor sanitare imediate.

Agenţia turcă de gestionare a dezastrelor a declarat că peste 32.000 de membri ai organizaţiilor turceşti participă la operaţiunile de salvare. Acestora li s-au alăturat 8.294 de salvatori din străinătate.

„În curând, persoanele responsabile de căutare şi salvare vor lăsa locul agenţiilor umanitare a căror sarcină, în următoarele câteva luni, este aceea de a se ocupa de numărul extraordinar de mare al persoane afectate”, a mai spus Griffiths sâmbătă într-o înregistrare video postată pe Twitter.