Numărul turiştilor din România A CRESCUT anul trecut cu 9,3 %

Numărul de turişti care s-au cazat în hotelurile şi pensiunile din România a crescut anul trecut cu 9,3%, până la 7,6 milioane de persoane, dintre care aproape 80% au fost români, iar numărul de înnoptări a urcat cu 6,6%.
Roxana Gagiu
01 feb. 2013, 12:05
Numărul turiştilor din România A CRESCUT anul trecut cu 9,3 %

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în anul 2012 au însumat 7,6 milioane de persoane, în creştere cu 9,3% faţă de anul 2011.

Turiştii români au reprezentat 78,4% din numărul total de sosiri, în timp ce străini au fost 21,6% (1,6 milioane de persoane), ponderi apropiate de cele din anul 2011.

Sosirile în hoteluri deţin în anul 2012 o pondere de 75,5% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare. Faţă de anul 2011, sosirile în hoteluri în anul 2012 au crescut cu 7,7%.

Turiştii s-au cazat în total 19 milioane de nopţi, în creştere cu 6,6% faţă de 2011.

Înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică au reprezentat în anul 2012 82,8% din numărul total de înnoptări, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 17,2%, scrie Mediafax.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în anul 2012 a fost de 25,9% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 0,5 puncte procentuale faţă de anul 2011. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în anul 2012 s-au înregistrat la hoteluri (32,1%) şi la vile turistice (19,6%).

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în anul 2012 de 7,9 milioane, în creştere cu 4,3% faţă de anul 2011. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (94,2%). Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 58,9% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România.

Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (33,1%), Bulgaria (20,2%), Germania (9,4%), Italia (7,3%) şi Polonia (6,4%). Transportul naval şi rutier a înregistrat în anul 2012, comparativ cu anul 2011, cea mai mare creştere, respectiv 12,9% şi 6,9%

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în anul 2012 de 11,14 milioane, în creştere cu 1,9%, comparativ cu anul 2011. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 75,9% din numărul total de plecări.

Comparativ cu anul 2011, cele mai mari creşteri s-au înregistrat la transportul naval (12,9 %) şi la cel rutier (6,9%).

În luna decembrie 2012, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, au înregistrat o scădere cu 2,5% şi înnoptările o scădere cu 2,8%.

Comparativ cu luna decembrie 2011, în luna decembrie 2012 la punctele de frontieră s-au înregistrat scăderi atât la sosirile vizitatorilor străini (- 6,3%), cât şi la plecările în străinătate ale vizitatorilor români (- 3,1%).

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Semnul de circulație care bulversează șoferii români. Mulți nu știu ce reprezintă indicatorul care are un cerc roșu și o bulină albă
Capital.ro
Ungurii ne umilesc din nou. Ungaria dă lecții României. Este o rușine fără margini
Playtech.ro
Delia, ţinută transparentă prin care s-a văzut absolut tot! Aşa nu a mai fost văzută niciodată. A avut mare curaj!
DailyBusiness
Cum poți avea peste 6.000 de lei pensie când o să renunți la câmpul muncii. Iată detaliile
Adevarul
Platforma de comerț Temu, acuzată de manipularea clienților. Psiholog: Se bazează pe cei care fac acele cumpărături din impuls
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
O nouă televiziune în România. A început să emită
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai Neșu, după ce a fost părăsită de fostul fotbalist!
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Anca Dumitra se retrage din Las Fierbinți! 'Nu o interesează acest aspect'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Putin a dat ordin de la Kremlin. Armata rusă e pregătită
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
stirilekanald.ro
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'