Numărul victimelor războiului din Gaza, după aproape cinci luni, egal cu cel din Ucraina, după doi ani

Bilanţul victimelor din Gaza va depăşi probabil pragul sumbru de 30.000 de morţi în această săptămână, în timp ce negociatorii încearcă să stabilească un acord de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor, iar guvernul israelian îşi continuă planurile pentru un atac asupra Rafah.

26 feb. 2024, 09:44
Numărul victimelor războiului din Gaza, după aproape cinci luni, egal cu cel din Ucraina, după doi ani

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a convocat cabinetul de război sâmbătă târziu pentru o şedinţă de informare cu negociatorii care au participat la discuţiile de la Paris.

Săptămâna care vine, acesta se va reuni din nou pentru a discuta despre pregătirile pentru un asalt asupra Rafah, oraşul de la graniţa de sud, unde se estimează că sunt 1,5 milioane de palestinieni strămutaţi. Un acord ar putea întârzia această operaţiune, dar nu ar împiedica-o, a declarat Netanyahu într-un interviu acordat CBS.

Negociatorii din Israel, Qatar, Egipt şi SUA au convenit asupra ” liniilor de bază” ale unui acord în timpul discuţiilor din weekend de la Paris, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, pentru CNN, dar detaliile finale trebuie încă să fie puse la punct.

Presa israeliană a relatat că potenţialul acord ar permite eliberarea a 30 sau 40 de ostatici – femei, bătrâni şi răniţi – în schimbul a până la 300 de prizonieri palestinieni, precum şi o încetare a focului cu o durată de până la şase săptămâni.

Ambele părţi vor continua negocierile în timpul pauzei pentru alte eliberări şi pentru o încetare permanentă a focului, a declarat un oficial egiptean pentru Associated Press.

Încetarea luptelor ar acoperi luna sfântă musulmană a Ramadanului, care începe în jurul datei de 10 martie a acestui an, iar acordul ar include o creştere a ajutorului de care au nevoie disperată cei din Gaza. Acesta este propus după o presiune internaţională puternică din cauza numărului mare de victime civile şi a perspectivei unei vărsări de sânge şi mai mari în Rafah. După discuţiile iniţiale de la Paris, vor avea loc discuţii ulterioare la Doha şi Cairo, au declarat surse de securitate egiptene pentru Reuters.

Atacurile israeliene s-au soldat cu 29.692 de decese în Gaza începând din octombrie, două treimi dintre victime fiind femei şi copii, şi cu 69.879 de răniţi, potrivit autorităţilor sanitare din administraţia condusă de Hamas.

Alte mii de cadavre neidentificate sunt blocate sub clădirile bombardate, iar atacurile intense continuă, cel puţin 86 de persoane fiind ucise începând de sâmbătă, au declarat duminică medicii.

Acest bilanţ nu face distincţie între civili şi combatanţi. Israelul a declarat că a ucis peste 10.000 de militanţi Hamas în Gaza, fără a furniza dovezi.

Zelenski admite pentru prima dată pierderile omeneşti uriaşe ale Ucrainei

În acelaşi timp, cel puţin 31.000 de militari ucraineni au fost ucişi în războiul cu Rusia, anunţă duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, o rară recunoaştere a pierderilor înregistrate de către Ucraina de la invazia rusă, la 24 februarie 2022, relatează AFP şi CNN.

Aceasta este prima oară când şeful statului ucrainean prezintă un bilanţ oficial al pierderilor militare ale Ucrainei după doi ani de război.

”Treizeci şi una de mii de militari ucraineni au murit în acest război. Nu 300.000 şi nici 150.000, cum spun Putin şi cercul său de mincinoşi”, a tunat Volodimir Zelenski la o conferinţă de presă.

”Dar fiecare dintre aceste pierderi este o mare pierdere pentru noi”, a subliniat şeful statului ucrainean.

Victoria Ucrainei împotriva Rusiei ”depinde de voi”, a tunat preşedintele ucrainean, duminică, afresându-se aliaţilor săi din Occident.

El s-a declarat ”sigur” că Congresul american va aproba până la urmă o anvelopă de ajutoare destinată Ucrainei.

”Problema dacă Ucraina va pierde, dacă situaţia va fi foarte dificilă şi dacă va exista un număr mare de victime depinde de voi, de partenerii noştri, de lumea occidentală”, a subliniat el în această conferinţă de presă.

Zelenski a adăugat apoi că este ”sigur că acesta (votul Congresului american) va fi pozitiv”.

Zeci de mii de civili au fost ucişi în părţile ocupate ale Ucrainei, anunţă Zelenski.

Citeşte şi: Netanyahu a ordonat armatei israeliene să „pregătească” o ofensivă la Rafah după ce a respins armistiţiul Hamas