Numărul virozelor a crescut în ultima perioadă. Numărul de vaccinuri antigripale gratuite, suplimentate

A crescut numărul de viroze după valul de frig. Săptămânal, la secţiile de primire urgenţe vin 60 - 70 ‎de pacienţi cu simptome de gripă. În aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii a suplimentat numărul de vaccinuri antigripale gratuite cu peste 140.000 de doze pentru a împiedica răspândirea virusului.

08 ian. 2016, 09:38
Numărul virozelor a crescut în ultima perioadă. Numărul de vaccinuri antigripale gratuite, suplimentate

Frigul face ca în această perioadă să crească numărul virozelor. La cabinetele medicilor de familie, în fiecare zi, vin cel puţin zece pacienţi cu simptome.

„Pacienţii se prezintă cu dureri de gât, strănut, nas înfundat, secreţii nazale abundente, dureri de cap şi febră. Noi le recomandăm tratament simptomatic. Sunt oameni de toate vârstele, mai frecvent copii şi persoane vârstnice pentru că au imunitatea scăzută”, a declarat dr. Vali Gângu, medic de familie, care recomandă oamenilor să fie atenţi cu sănătatea lor şi să ţină cont de slăbiciunile corpului.

„Cea mai importantă este igiena. Să se spele pe mâini cât de des se poate, să se odihnească, să consume foarte multe lichide, să evite aglomeraţia şi să evite consumul lichidelor prea fierbinţi sau prea reci”, a mai spus medicul.

În condiţiile în care a crescut numărul virozelor, pentru sezonul 2015 — 2016, Ministerul Sănătății a achiziționat inițial 500.000 de doze de vaccin antigripal, care au fost în totalitate distribuite către direcțiile de sănătate publică la nivel local. Numărul de doze a fost suplimentat la sfârșitul anului trecut, potrivit unui comunicat de presă.

La cererea direcțiilor de sănătate publică, am luat decizia de a suplimenta cantitatea de vaccin gripal cu încă 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor la risc, astfel încât să evităm creșterea numărului de îmbolnăviri prin viroze de sezon. Recomandăm persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire să se adreseze medicilor de familie pentru a obține gratuit acest vaccin„, a declarat ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, potrivit comunicatului.

Peste 461.000 de persoane au fost vaccinate de la demararea de către MS a campaniei de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon, care a început anul trecut, la jumătatea lunii noiembrie.

Până în prezent, specialiștii în sănătate publică au informat MS că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică largă și fără tendință de creștere semnificativă.

De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, gripei și SARI s-au înregistrat 3 cazuri de gripă confirmate în laborator„, precizează MS.

Campania de vaccinare a Ministerului Sănătății se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în spitale.

Citeşte şi Spitalele din Suceava au rămas fără vaccinuri antitetanos şi antirabic

Sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire — cele cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide, conform strategiei MS și recomandărilor OMS și ECDC.

Ministerul Sănătății reamintește populației că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos — alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și în special prin gripă.

De asemenea, medicația antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secție/ spital de boli infecțioase se administrează doar la indicația medicului, în cazurile grave sau în prezența bolii la persoane cu factor de risc cu complicații, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă.

Ministerul Sănătății atrage atenția că, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități, la prima oră de curs, o importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febră sau semn de boală respiratorie acută.

Citeşte şi Sanofi Pasteur acceptă furnizarea de vaccin antirabic în condiţiile propuse de MS


loading...
Partenerii noștri