Numele lui Florin Secureanu, fostul director de la Spitalul Malaxa, scris greşit pe soclul statuii lui Eminescu de la Viena

Dezvăluirea că Florin Secureanu, fostul director al spitalului Malaxa, şi-a trecut numele pe soclul statuii lui Mihai Eminescu de la Viena şi că inscripţia a fost ştearsă în grabă a stârnit valuri în presă. A trecut neobservat că numele fostului manager a fost scris greşit: Dr. SEGUREANU Forin Adrian, în loc de Secureanu.

05 dec. 2016, 11:08

Statuia lui Mihai Eminescu de la Viena, amplasată în faţa bisericii româneşti din capitala Austriei, a fost inaugurată în 2013.

„În seara de 26.09.2013, în prezenta a sute de romani si prieteni austrieci a fost dezvelit si binecuvântat monumentul eminescian din Viena aşezat în fața bisericii ortodoxe române, realizat la iniţiativa şi suţinerea familie Laura şi Constantin Hant, sculptat de maestrul Virgilius Moldovanu”, scrie site-ul Basilica.ro, al Patriarhiei române.

„Amintim faptul că bustul poetului Mihai Eminescu a fost aşezat cu multă înţelepciune în faţa Bisericii româneşti din Viena în după amiaza zilei de joi 26.09.2013, pe una dintre străzile pe care le-a călcat marele nostru poet, prozator și jurnalist Mihai Eminescu în anii lui de studenție la Viena. Bustul a fost lucrat cu cea mai mare măiestrie tot de către un român, sculptorul Virgilius Moldovan, la iniţiativa şi cu susţinerea insufleţită a doamnei Laura Hant, președintele Asociației Culturale „Mihai Eminescu”, a precizat părintele Emanuel Nuţu, citat de acelaşi site.

Jurnaliştii de la Tolo.ro au dezvăluit că numele lui Florin Secureanu, fostul director al spitalului Malaxa, apare pe soclul statuii, alături de cel al Laurei Hant, şefa Asociaţiei Mihai Eminescu din Viena. Ea a motivat că Florin Secureanu promisese o donaţie, lucru care nu s-a mai întâmplat, aşa că numele lui Secureanu a fost îndepărtat şi înlocuit cu al Veronicăi Micle, iubita poetului.

Investigaţia Tolo.ro a arătat că lucrurile nu au stat chiar aşa: numele lui Florin Secureanu a fost răzuit de pe soclu după apariţia în presă a anchetei şi nu a fost înlocuit cu nimic. Ba chiar titlul de „Conferenţiar Universitar Doctor”, care precede numele, a rămas.

Ştergerea numelui lui Florin Secureanu a însemnat şi o reparaţie, într-un fel: sculptorul care făcuse inscripţia pe soclu a scris greşit SEGUREANU Florin Adrian, în loc de SECUREANU Florin Adrian. Asta nu l-a împiedicat însă pe fostul director de la Malaxa, în anii săi de glorie, să se pozeze mândru lângă statuie, în aşa fel încât să apară în cadru şi inscripţia de pe soclu.

Citeşte şi: Florin Secureanu, fostul manager de la Malaxa, deconta la spital şi facturile de la Bricostore pentru propria casă