Numele lui RADU PRICOP apare în Dosarul ANRP 3. Fiul lui Prigoană şi un fost şef SRI, denunţaţi

Numele lui Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, apare în Dosarul ANRP 3, în care au fost trimişi în judecată Horia Georgescu, fostul şef al ANI, deputatul PNL Theodor Nicolescu, udemeristul Marko Attila şi alte 9 persoane.  Potrivit România TV, în acelaşi dosar sunt menţionate şi numele fiului lui Silviu Prigoană, Honorius Prigoană, cel al fostului șef al SRI, Costin Georgescu, dar şi al secretarului executiv al PMP, Sebastian Moise.

09 apr. 2015, 12:24
Numele lui RADU PRICOP apare în Dosarul ANRP 3. Fiul lui Prigoană şi un fost şef SRI, denunţaţi

În rechizitoriul remis instanței de procurorii DNA apare numele avocatului Radu Pricop, nume invocat de expertul Marcela Anton in fața procurorilor.

Pricop a fost avocatul lui Valentin Vişoiu, unul dintre cumpărătorii de drepturi litigioase, care a obţinut apoi despăgubiri de la ANRP. 

Marcela Anton este cea care a întocmit în anul 2008 un raport de expertiză tehnică extrajudiciară, la cererea lui Valentin Vişoiu, în legătură cu un teren de 20,5 ha, situat pe raza fostei comune Dudeşti – Cioplea, actualmente sector 3 Bucureşti. Terenul respectiv a fost moştenit de Matilda Oloşuteanu şi Elena Gheţu, iar acestea au cesionat drepturile litigioase către Valentin Vişoiu, pentru suma de 2.713.500 euro.

Ulterior, Valentin Vişoiu a vândut o parte din drepturi către alte două persoane – Gheorghe Manole (12%) şi Şerban Florin Barbu (17%), iar în septembrie 2008 Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP a decis ca cei trei să fie despăgubiţi cu suma de 375 milioane lei (echivalentul a 104 milioane euro), însă DNA susţine că preţul terenului a fost supraevaluat artificial cu suma de aproximativ 60 milioane euro.

Raportul de expertiză l-am întocmit în anul 2008 la solicitarea lui Vişoiu Valentin, prin avocat Radu Pricop şi Florin Barbu. Mi-au fost puse la dispoziţie copii după toate actele menţionate în acest raport de expertiză, copie după planul moşiei Ivan Grueff din anul 1924 cu semnături şi ştampile de la arhivă, planurile cadastrale la 500 şi 2000, diverse ediţii menţionate în raport, din baza mea de date şi obţinute de-a lungul timpului de la Cadastrul Bucureşti. Toate aceste acte mi-au fost puse la dispoziţie de Florin Barbu şi de avocat Radu Pricop. Precizez că nu îi cunoşteam dinainte, ci aceştia au venit la mine acasă şi mi-au solicitat să efectuez această expertiză. Onorariul expertizei mi-a fost achitat de firma CONARG REAL ESTATE SRL, reprezentată de Vişoiu Valentin”, a declarat martora Marcela Anton potrivit documentului, prezentat de stiripesurse.ro.

Conform documentelor DNA, în martie 2015 Valentin Vişoiu a formulat un denunţ în care a sesizat faptul că i-a dat, în perioada 2008 – 2013, deputatului Theodor Nicolescu, fost vicepreşedinte al ANRP, suma de aproximativ 800.000 euro, în mai multe tranşe. În schimbul acestor bani, Theodor Nicolescu l-a asigurat pe Valentin Vişoiu că dosarele de despăgubire în care acesta din urmă era beneficiar vor trece fără probleme de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Printre numele care apar în rechizitoriul procurorilor se află și cel al fostului șef al SRI, Costin Georgescu şi al fiului lui Silviu Prigoană.

„La data de 03.04.2015, VIŞOIU GHEORGHE a formulat un denunţ în care a susţinut că în perioada în care îşi desfăşura activitatea în Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, a observat mai multe persoane, printre care COSTIN GEORGESCU şi HONORIUS PRIGOANĂ, unele dintre ele având interese în soluţionarea anumitor dosare, în compania directorului PRIBOI MIHAI SEPTIMIU.”, se arată în rechizitoriu, potrivit sursei citate.

„Eu am încercat să recuperez un teren de lângă Craiova. Aveam a 6-a parte dintr-un teren al părinților care avea două hectare. A venit cineva la mine să îmi propună să mă ajute cu ANRP. Dar, pe Vișoiu nu îl cunosc.”, a spus Costin Georgescu la Antena 3.

Potrivit România TV, Sebastian Moise, secretar executiv al PMP, era intermediarul între cei care doreau retrocedări ilegale şi membri ANRP. 

Procurorii DNA au dispus, joi, trimiterea în judecată a opt inculpați care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P), precum și a patru inculpați care aveau calitatea de experți evaluatori autorizaţi.

Printre persoanele trimise în judecată se află şi deputatul PNL Theodor Nicolescu şi fostul şef al ANI Horia Georgescu. 

CITEŞTE ŞI Fostul şef ANI Horia Georgescu şi deputatul Theodor Nicolescu, trimişi în judecată în dosarul ANRP 3

Fostul șef al Agenției Naționale de Integritate Horia Georgescu, aflat în stare de arest preventiv, de procurorii DNA, este acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, fapte comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP.

Prejudiciul în dosar este de peste 84,5 milioane euro.

În dosar au fost trimiși în judecată deputatul Cătălin Theodor Nicolescu, în stare de arest preventiv, fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, pentru luare de mită în formă continuată (24 acte materiale) și trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, și deputatul Marko Attila-Gabor, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului — Departamentul pentru relații interetnice la data faptelor.

De asemenea, au fost deferite justiției alte 9 persoane care, la data faptelor, făceau parte fie din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, fie aveau calitatea de experți evaluatori autorizați: Ingrid Zaarour, sub control judiciar, președinte al ANRP la data comiterii faptelor, Mihnea-Remus Iuoraș și Ingrid Popa-Mocanu, ambii în stare de arest preventiv, vicepreședinți ANRP la data faptelor, Remus Baciu, condamnat definitiv la pedeapsa închisorii pentru corupție în altă cauză, vicepreședinte ANRP la data faptelor, Cătălin Canagiu, în stare de arest preventiv, reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice, Gheorghe Vișoiu, în stare de arest preventiv, angajat ANRP, Florin Hanu, evaluator autorizat, membru ANEVAR din România, Cornel Drulă și Niculai Nistor, ambii evaluatori autorizați ANEVAR și aflați în arest la domiciliu.