O a doua mutaţie rezistentă la HIV, descoperită de oameni de ştiinţă din Spania

Publicat: Vineri, 30 August 2019 09:50 // Actualizat: Vineri, 30 August 2019 09:50 // Sursa: romaniatv.net

O mutaţie genetică extrem de rară, responsabilă cu declanşarea unei maladii musculare ce afectează un grup de aproximativ 100 de persoane în lume, creează o imunitate naturală împotriva virusului care provoacă SIDA, au anunţat joi cercetătorii spanioli, care speră că descoperirea lor va putea să ducă la obţinerea unor noi medicamente anti-HIV, informează AFP.

O primă mutaţie era deja cunoscută de oamenii de ştiinţă: aceea care fusese descoperită după ce a fost transmisă faimosului "pacient din Berlin", Timothy Brown, vindecat de HIV graţie unei grefe de celule stem conţinând o mutaţie rară a genei CCR5, ce conferă o imunitate naturală împotriva acestui virus.

Noua mutaţie vizează o altă genă (Transportin-3 sau TNPO3) şi este mult mai rară: ea a fost descoperită în urmă cu mai mulţi ani la o familie din Spania, ai cărei membri erau afectaţi de o maladie musculară ultra-rară, denumită distrofie musculară a centurilor de tip 1F.

Medicii au remarcat că o serie de cercetători care studiau HIV erau interesaţi, în cadrul unor studii separate, de aceeaşi genă, întrucât aceasta joacă un anumit rol în transportul virusului în interiorul celulelor.

Au intrat în contact cu geneticienii din Madrid, care au avut ideea de a încerca să infecteze, în laborator, sânge prelevat de membrii aceleiaşi familii spaniole cu virusul ce provoacă SIDA.

Experimentul le-a oferit o mare surpriză: limfocitele pacienţilor care suferă de acea maladie musculară ultra-rară erau natural rezistente la HIV. Virusul nu putea să pătrundă în interiorul lor.

"Acest lucru ne ajută să înţelegem mult mai bine transportul virusului în celule", a explicat Jose Alcami, virusolog la Institutul de Sănătate Carlos al III-lea din Madrid, care conduce acest studiu, ale cărui rezultate au fost publicate în revista americană PLOS Pathogens.

HIV este un virus foarte bine cunoscut, a adăugat cercetătorul spaniol, "dar rămân încă multe lucruri pe care le cunoaştem mai puţin". "De exemplu, nu ştim de ce 5% dintre pacienţii infectaţi nu dezvoltă SIDA. Există mecanisme de rezistenţă la infecţie pe care le înţelegem foarte puţin".

Drumul este încă foarte lung înainte ca medicii să poată să exploateze această breşă şi să producă un nou medicament. Însă descoperirea acestei rezistenţe naturale confirmă că gena TNPO3 poate fi considerată o altă ţintă interesantă de cercetare, care merită să fie luată în calcul pentru a stopa propagarea HIV.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
HIV mutaţie HIV SIDA
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7354
RON
19 Sep
noapte 13 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H