O arădeancă are un handicap vizibil, însă statul român refuză să îi dea pensie FOTO

Boala o ţine la pat, iar statul nu vrea să îi recunoască handicapul vizibil, pentru că aşa prevede legea. Din pix, comisiile de evaluare au dispus împotriva unui ajutor vital de care pacienta are nevoie, aşa că statul o privează de pensie. Femeia are picioarele umflate atât de tare, încât membrele îi sunt mai groase decât circumferinţa trupului.

08 oct. 2014, 11:15

Olimpia Hardău a solicitat evaluarea unei comisii de specialitate, pentru încadrarea într-un grad de handicap, necesară obţinerii unui venit din partea statului, pentru persoana care o îngrijeşte, potrivit arq.ro.

Soţul femeii este cel care ar trebui să beneficieze, conform legii, de un ajutor lunar din partea statului, însă pensia nu poate fi acordată decât dacă pacienta obţine recunoaşterea handicapului sever de care suferă.

Comisiile care au făcut această evaluare spun că, teoretic, boala nu se poate încadra în această categorie. Picioarele femeii s-au umflat atât de mult, încât acum, de la 60 de kilograme, ea a ajuns la 115 kilograme. Practic, picioarele i-au adus o greutate aproape dublă. Acest lucru îi face viaţa atât de grea, încât nici la toaletă nu mai merge neînsoţită.

Doamna şi-a depus un dosar cu documentele pentru evaluare în vederea încadrării într-un grad de handicap. Dosarul nu a putut fi soluţionat, întrucat nu au fost întrunite criteriile medico-psiho-sociale prevăzute de legea în vigoare”, a spus Vanina Vanci, purtător de cuvânt DGASPC Arad.

La Bucureşti, Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor cu Handicap a întărit decizia comisiei de la Arad, privând-o pe femeie de un drept vital, acela de a fi ajutată de un asistent remunerat.