O balenă gestantă a eşuat pe o plajă în Sardinia. Avea în stomac 22 kg de plastic

În carcasa unei balene gestante, care a eşuat săptămâna trecută pe o plajă din Sardinia, au fost descoperite 22 de kilograme de plastic, au anunţat ministrul Mediului din Italia şi un ONG specializat în protejarea vieţii marine.

02 apr. 2019, 09:11
O balenă gestantă a eşuat pe o plajă în Sardinia. Avea în stomac 22 kg de plastic

Potrivit lui Luca Bittau, preşedintele organizaţiei SeaMe, citat de CNN, în stomacul mamiferului s-au găsit saci de gunoi, plase de pescuit, cabluri şi alte reziduuri. Animalul mort, cu o lungime de opt metri, a fost descoperit pe o plajă din staţiunea Porto Cervo, o populară destinaţie turistică din Sardinia. „Balena era gestantă şi aproape sigur a avortat înainte să ajungă pe plajă„, a indicat el.

Cauza decesului va fi stabilită după efectuarea testelor histologice şi toxicologice de către veterinari din Padova, în nordul Italiei, a indicat Bittau.

Ministrul Mediului din Italia, Sergio Costa, a scris pe Facebook: „Mai există oameni care spun că acestea nu sunt probleme importante? Pentru mine nu sunt doar importante, ci prioritare”.

Ne-am obişnuit cu confortul oferit de obiectele dispensabile (…), iar acum plătim consecinţele. În special animalele le plătesc„, a adăugat el referindu-se totodată la recenta aprobare de către Parlamentul European a unei legi care interzice o gamă largă de articole de plastic de unică folosinţă, cum ar fi paiele, beţişoarele de urechi şi tacâmurile, până în 2021. „Italia va fi una dintre primele ţări care o vor implementa. Războiul împotriva plasticului de unică folosinţă a început. Nu ne vom opri aici„, a adăugat oficialul.

Luna trecută, o balenă tânără a fost găsită moartă în Filipine cu 40 de kilograme de plastic în stomac.