O balerină americană acuză teatrul Balşoi că i-a cerut mită pentru un rol de solistă într-un spectacol

O balerină americană a afirmat miercuri că a fost nevoită să părăsească teatrul Balşoi, a cărui conducere i-a cerut 10.000 dolari ca să o promoveze solistă.

13 nov. 2013, 15:08
O balerină americană acuză teatrul Balşoi că i-a cerut mită pentru un rol de solistă într-un spectacol

Originară din Texas, Joy Womack (19 ani) este prima americancă cu studii la Academia de balet de la Balşoi, fiind primită în 2012 în corpul de balet al teatrului. Ea a spus în cotidianul Izvestia că a fost sfătuită imediat să îşi găsească un sponsor dacă vrea să avanseze în carieră. „Mi se spunea: +Joy, nu ai sponsor, ar trebui să îţi găseşti unul…În teatrul nostru, aşa merg lucrurile”, a declarat ea pentru Izvestia.

Balerina americană a adăugat că s-a întâlnit cu directorul artistic al teatrului Balşoi, Serghei Filin, care şi-a reluat activitatea în luna septembrie, după ce a fost atacat cu acid în ianuarie, să îi ceară un rol pe scenă. „Mi-a răspuns: +Ştiu (ce poţi), nu-mi pasă că ai urmat cursurile şcolii din Moscova. Trebuie să fii mai şmecheră+„, a arătat Joy Womack. La puţin timp după această întâlnire, „am aflat că trebuie să dau 10.000 dolari ca să obţin un rol de solistă într-un spectacol”, a adăugat balerina. „Suma mi-a fost comunicată de o persoană pe care o respect foarte mult”, a mai spus ea, refuzând să divulge numele acestei persoane.

Balerina, care între timp a încheiat un contract cu baletul Kremlin, trupă moscovită mai puţin prestigioasă decât Balşoi, a precizat că nu intenţionează să apeleze la justiţie după experienţa de la Balşoi. „Vreau să uit totul, ca şi cum ar fi fost un coşmar”, a încheiat ea.

Serghei Filin, care se afla miercuri în Germania pentru o nouă operaţie la ochi, nu a făcut niciun comentariu pe marginea interviului din Izvestia, însă avocata lui, Tatiana Stukalova, a ameninţat cotidianul cu urmărirea penală pentru ‘calomnie’. „Multe fraze din acest articol sunt scoase din context. Informaţiile nu corespund realităţii„, a declarat ea agenţiei Interfax. Asemenea articole ‘cu acuzaţii’ la adresa lui Filin ‘justifică crima şi îi susţin pe criminali’, a mai spus avocata.

Dezvăluirile balerinei americane se adaugă la o serie de scandaluri care au zguduit prestigiosul teatru rus de la atacarea lui Serghei Filin, stropit cu acid în ianuarie şi ars grav pe faţă şi la ochi. La procesul de săptămâna trecută al agresorilor şi presupuşilor comanditari, printre care Pavel Dmitricenko, balerin al teatrului Balşoi, Filin a negat acuzaţiile de corupţie în acordarea primelor, precum şi relaţia intimă cu o tânără balerină care a ajuns solistă. Dmitricenko, solist şi activist sindical la Balşoi, era în conflict cu Filin, pe care îl acuza de corupţie şi de favoritism.

„Este singurul căruia nu îi era teamă să exprime opinia balerinilor. Ceilalţi tăceau, de frică să nu îşi piardă rolurile şi locurile de muncă”, a spus marţi, la proces, un alt balerin al teatrului.