Banană lipită pe un perete, vândută cu 120.000 USD la o galerie de artă din Miami

O banana lipită cu bandă adevzivă pe un perete s-a vândut săptămâna aceasta cu 120.000 de dolari la galeria Art Basel din Miami Beach. Potrivit unui site specializat în piața de artă, două dintre cele trei exponate s-au vândut deja, iar ultima este disponibilă pentru 150.000 de dolari.

05 dec. 2019, 09:05

Lucrarea îi aparţine lui Maurizio Cattelan şi a fost prezentată de Perrotin, o galerie de artă contemporană fondată la Paris care colaborează de mult timp cu artistul italian. Este prima contribuție a lui Cattelan la un târg de artă în 15 ani, a precizat un reprezentant al galeriei, informază CNN.

Intitulată „Comedian”, opera de artă este de fapt o banană cumpărată dintr-un magazin alimentar din Miami, prinsă de un perete cu bandă adezivă. Potenţialii clienţi nu au primit însă instrucțiuni clare despre ce trebuie să facă în cazul în care bananele încep să se strice.

Aroganţa unui miliardar. A pariat un milion de dolari că este cel mai bogat invitat de la o recepţie

Potrivit unui comunicat de presă al Galeriei Perrotin, artistul a venit cu ideea în urmă cu un an: „Pe atunci, Cattelan se gândea la o sculptură care avea forma unei banane. De fiecare dată când a călătorit, a adus cu el o banană și a agățat-o în camera de hotel pentru a găsi inspirație. El a făcut mai multe modele: mai întâi în rășină, apoi în bronz și pictură în bronz, revenind în sfârșit la ideea inițială, o operă care să reprezinte o banană reală”.

Maurizio  Cattelan este cunoscut pentru sculpturile sale ciudate. Una dintre lucrările sale de artă, o toaletă din aur de 18 carate, în valoare de aproximativ 6 milioane de dolari, a ţinut prima pagină a ziarelor în septembrie, când a fost smulsă dintr-un zid și furată de la Palatul Bleinheim din Anglia. Toaleta, funcțională de altfel, a fost numită „America” şi a făcut parte din expoziția „Victoria nu este o opțiune”.