O brăileancă predă robotică la Berkeley şi este comparată cu Marie Curie

Anca Drăgan este din Brăila, iar la vârsta de 28 de ani a ajuns să predea robotica la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume, Universitatea Berkeley din California. Mai mult, tânăra a fost comparată de revista Cariere cu Marie Curie, datorită domeniului ales.

01 sept. 2015, 14:36
O brăileancă predă robotică la Berkeley şi este comparată cu Marie Curie

„De la Marie Curie incoace, rolul femeilor in cercetarea stiintifica, oricare ar fi domeniul, a fost recunoscut si apreciat in intreaga lume. Desi in 1903 cercetatoarea poloneza a fost prima femeie care a castigat premiul Nobel, in 2015 exista inca domenii considerate specifice barbatilor, cum ar fi robotica. Faptul ca o femeie conduce un laborator de robotica este un lucru special. Faptul ca acea femeie este si profesor la Berkeley e cu adevarat exceptional, mai ales ca vorbim despre o romanca”, scriu jurnalistii de la „Cariere”.

Anca a publicat mai multe articole ştiinţifice care i-au adus faimă şi datorită cărora a primit numeroase oferte pentru a preda în universităţi celebre din SUA, precum Stanford, Harvard sau Princeton. Cu toate acestea, a ales să  conducă un laborator de cercetare in algoritmi pentru interactiunea om-robot la Berkeley.

În şcoala primara, tanara era convinsa ca va urma o cariera in domeniul umanist, insa schimbarea a survenit in clasa a V-a, cand a inceput sa invete la „Balcescu”, unde profesorul de matematica i-a descoperit potentialul si a incurajat-o sa participe la olimpiade. Totusi, imboldul care a impins-o spre robotica i l-a dat profesoara de fizica din liceu, Nicole Becheanu, care a sfatuit-o sa isi continue studiile in strainatate, scrie infobraila.ro

„Nicole s-a dovedit a fi cel mai important mentor al meu, pentru ca m-a indrumat catre facultatea in strainatate. Am dat examenele SAT, m-a ajutat cu scrisorile de recomandare, eseul, etc. Asa am ajuns eu, care din a VII-a eram convinsa ca merg la Politehnica, unde au facut facultatea si parintii, si ca devin programator in Bucuresti, la Jacobs University Bremen”, povesteste profesoara de la Berkeley.

Dupa ce si-a terminat studiile în Germania, Anca Dragan a decis sa aplice pentru doctorat la universitatea Carnegie Mellon (SUA), unde a studiat robotica.

Desi a participat la conferinte in intreaga lume (Australia, Japonia, China, Africa de Nord, Europa, etc.), in Romania nu si-a prezentat, pana acum, descoperirile. Dar o va face, daca va fi chemata. De intors in tara nu se va intoarce, ramane acolo unde are cele mai mari sanse de a face performanta. Revine in Romania insa, in fiecare an de Craciun, ca sa fie alaturi de familie si de prieteni.

Anca considera educatia primita in Romania ca fiind „excelenta” si le recomanda absolventilor de liceu sa urmeze cursurile universitare in strainatate doar daca pot merge la o universitate de top, fara sa scoata din buzunare prea multi bani.