O bucată de piatră din Stonehenge a fost returnată sitului după 60 de ani

O bucată de piatră de la Stonehenge, monument megalitic format din blocuri de piatră în sudul Angliei, a fost returnată sit-ului la 60 de ani după ce a fost îndepărtată în timpul unor săpături arheologice, a anunţat miercuri English Heritage, relatează Reuters.

08 mai 2019, 18:14
O bucată de piatră din Stonehenge a fost returnată sitului după 60 de ani

Cilindrul, cu o lungime de 1,08 metri şi un diametru de 25 de milimetri, a fost luat din unul din monoliţi în 1958 atunci când piatra crăpată a fost întărită cu tije metalice.

Robert Phillips, un angajat al firmei Van Moppes care s-a ocupat de lucrare, a păstrat bucata de piatră extrasă şi a luat-o mai târziu cu el în Statele Unite atunci când a emigrat acolo, a anunţat English Heritage.

Anul trecut, în ajunul împlinirii a 90 de ani, Phillips a cerut ca fragmentul să fie returnat în grija English Heritage, o organizaţie care se ocupă de conservarea monumentelor şi construcţiilor istorice, potrivit Agerpres.

„Ultimul lucru la care ne-am fi aşteptat vreodată era să primim un telefon de la cineva din America care să ne spune că are o bucată din Stonehenge”, a declarat Heather Sebire, curator al British Heritage pentru Stonehenge.

Citeşte şi Secretele complexului Stonehenge: Ce dezvăluie harta subterană a monumentului. Specialiştii sunt uluiţi

English Heritage a afirmat că piesa lipsă ar putea ajuta la determinarea originii pietrei. „Studierea ‘ADN’-ului nucleului Stonehenge ne-ar putea spune mai mult despre locul în care s-au format aceste pietre enorme de sarsen”, a spus ea, potrivit Agerpres.

Stonehenge este unul din monumentele megalitice cele mai cunoscute din lume, construit în epoca neolitică în urmă cu 4.000 – 5.000 de ani, în apropiere de Amesbury, în comitatul englez Wiltshire, şi învăluit în multe mistere pe care arheologii încearcă să le rezolve.