Proiect inedit în România: Casa ecologică, controlată prin smartphone FOTO

O casă proiectată de români a devenit cunoscută în întreaga lume, datorită conceptului său inedit: are o arhitectură deosebită, foloseşte doar energie regenerabilă şi poate fi controlată de la distanţă printr-un smartphone. Prototipul aparţine Fundaţiei Iustin Capră pentru Inventică şi Tehnologii Sustenabile (FITS).

09 mai 2013, 12:04
Proiect inedit în România: Casa ecologică, controlată prin smartphone FOTO

Casa, denumită Soleta ZeroEnergy One, este expusă în faţa Ambasadei Statelor Unite din Bucureşti. Ea poate fi folosită drept o casă de locuit, un birou sau casă de vacanţă şi este construită de materiale naturale, reciclabile, provenite exclusiv din România, incluzând lemn lamelar încleiat pentru structură şi şindrile de lemn pentru acoperiş.

FITS a folosit, în loc de pereţi, sticlă izolată pentru a crea o relaţie deosebită între natură şi interior, oferind şi lumină naturală şi ventilaţie. Soluţiile clasice deja cunoscute – termoizolaţie de înaltă performanţă, suprafeţe vitrate cu două camere şi gaz inert, evitarea efectului de seră prin calculul umbririlor, folosirea aparatelor electrice clasa energetică A, se aplică standard tuturor proiectelor Soleta, precizează fundaţia pe site-ul oficial al proiectului.

La doar 48 de metri pătraţi, fără să luăm în calcul terasa, Soleta zeroEnergy One este compactă, dar atât de bine făcută, încât nu te simţi claustrofob. Este alimentată de energii regenerabile – 45% din eficienţa energetică este obţinută printr-o monitorizare inteligentă a energiei, climei şi ventilaţiei. Prin opţiunile de automatizare poţi să controlezi în timp real temperatura, iluminarea naturală şi artificială, ventilaţia, consumul de energie şi nivelul de securitate al casei, mai arată FITS.  

Preţurile pentru modelele de case Soleta pornesc de la 25.000 de euro, pentru modelul de 48+11 metri pătraţi. Modelul de 59+12mp are preţul de la 32.000 de euro, iar cel de 100+(0-48)mp, de la 57.000 de euro.

FOTO: Soleta.ro