O citadelă biblică cucerită de Regele David, descoperită în Ierusalimul de est VIDEO

Un arheolog israelian a anunțat că a descoperit o citadelă menționată în Biblie, ce a fost cucerită de regele David și care i-a deschis acestuia drumul spre cucerirea întregului Ierusalim, descoperire care reaprinde o mai veche dispută cu privire la folosirea Bibliei pentru identificarea unor vechi ruine din Israel, conform unui material publicat de Associated Press.
Cristina Dinu
08 mai 2014, 07:18
O citadelă biblică cucerită de Regele David, descoperită în Ierusalimul de est VIDEO

Astfel, descoperirea anunțată de arheologul Eli Shukron, la fel ca și majoritatea descoperirilor din acest domeniu al „arheologiei biblice”, a fost primită cu scepticism de o parte a comunității științifice, în condițiile în care, deocamdată nu există dovezi arheologice clare, incontestabile, cu privire la existența și domnia regelui David, personaj biblic care a ales Ierusalimul drept capitală politică și religioasă a regatului iudeu, scrie Agerpres.

Controversele în legătură cu existența regelui David nu sunt însă doar de natură arheologică sau istorică ci s-au perpetuat până în prezent și sub formă politică, în contextul conflictului israelo-palestinian. Explorarea sitului arheologic din Ierusalimul de est, pe care s-ar afla urmele acestei cetăți a regelui David, a costat 10 milioane de dolari și a fost finanțată de o organizație israeliană care se ocupă cu susținerea stabilirii coloniștilor israelieni în regiunile predominant arabe ale Ierusalimului, pentru a preveni divizarea Orașului Sfânt. De cealaltă parte, palestinienii susțin că Ierusalimul de est, cucerit de statul Israel în 1967, trebuie să devină capitala unui viitor stat palestinian independent.

Eli Shukron, care a condus explorarea arheologică a acestui sit în ultimii aproape 20 de ani, susține că teoria sa este susținută de argumente foarte puternice.

„Aceasta este citadela regelui David, este cetatea Sionului pe care regele David a cucerit-o din mâinile iebusiților”, susține Shukron. „Realitățile arheologice coincid cu descrierile biblice ale locului”, a mai adăugat el.

Majoritatea arheologilor israelieni nu au îndoieli cu privire la existența regelui David, existență susținută de o inscripție care face trimitere la „Casa lui David”, ce a fost găsită în nordul Israelului. Ei au însă opinii împărțite cu privire la identificarea vestigiilor din perioada lui David la Ierusalim, orașul despre care se spune că a fost transformat în capitală a regatului iudeu chiar de acest rege.

Eli Shukron a început săpăturile în acest sit în 1995 și a descoperit fundațiile unei masive fortificații, cu ziduri construite din blocuri de piatră de câte 5 tone. Fragmentele de ceramică descoperită în acest sit au fost datate ca având o vechime de aproximativ 3800 de ani. Acestea sunt cele mai mari ziduri descoperite în regiune înainte de cele ridicate de regele Irod cel Mare, ambițiosul rege iudeu care a extins cel de-al doilea Templu din Ierusalim în urmă cu aproximativ 2100 de ani.

Această fortificație a fost construită deasupra unui izvor de apă și se presupune că avea rolul de a proteja sursa de apă potabilă a Ierusalimului antic.

Fortificația a fost construită cu aproximativ 800 de ani înainte ca regele David să o cucerească din mâinile iebusiților. Eli Shukron susține că povestea biblică a cuceririi Ierusalimului indică această fortificație drept locul prin care regele David a pătruns în Ierusalim.

În Cartea a doua a lui Samuel, David ordonă capturarea Ierusalimului, cerându-le războinicilor săi să-l invadeze prin canalul de apă. Eli Shukron a descoperit un canal îngust prin care apa din izvor era dirijată spre un bazin sculptat de unde vechii locuitori ai Ierusalimului veneau să ia apă. Apa în exces era purtată în afara zidurilor printr-un alt canal pe care Eli Shukron l-a descoperit, și prin care arheologul israelian crede că au pătruns războinicii regelui David în Ierusalim.

Ronny Reich, care a fost principalul colaborator al lui Eli Shukron pe acest sit arheologic până în 2008, nu este însă de acord cu această teorie. El susține că ar fi trebuit să fie descoperite mai multe fragmente de ceramică din secolul X î.Hr., perioadă în care se presupune că a domnit regele David, dacă fortificația respectivă ar fi fost folosită în acele vremuri.

Echipa lui Eli Shukron a anunțat că a descoperit doar două fragmente ceramice din acea perioadă. El explică această situație prin folosirea continuă a acestei fortărețe pentru o mai lungă perioadă de timp, după ce regele David a cucerit Ierusalimul — majoritatea fragmentelor ceramice descoperite în sit datează din secolul IX î.Hr.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”