O coliziune între două găuri negre a avut loc în urmă cu câteva zile. Descoperire uimitoare a astronomilor

Publicat: Duminică, 14 Aprilie 2019 22:26 // Actualizat: Duminică, 14 Aprilie 2019 22:26 // Sursa: romaniatv.net

Colaborarea științifică internațională a adus un nou succes, în această săptămână, legat de percepția semnalelor care provin din găurile negre. Antenele gravitationale LIGO au înregistrat, la ora 5:30 UTC (8:30 ora României), pe 12 aprilie, o undă gravitațională care a afectat spațiu-timpul.

Evenimentul a fost consemnat ca S190412m, iar oamenii de știință au văzut doar efectele sale gravitaționale, deoarece nu exista semnal electromagnetic care să însoțească această undă, ceea ce i-a făcut să creadă că observatoarele au fost martorii fuziunii a două găuri negre supermasive.

"O săptămână specială pentru găurile negre este finalizată cu un posibil eveniment secund", a comentat operatorul LIGO printr-un tweet. Primul dintre aceste două evenimente a fost detectat pe data de 8 aprilie. Conform unui sinopsis publicat de NASA, unda gravitaţională detectată pe 12 aprilie a fost datorată, cu o probabilitate de 100%, coliziunii a două găuri negre.

Sursa de undă gravitațională ar fi venit de la aproximativ 812 megaparsec de Pământ (aproximativ 2.650 de ani-lumină), dar această valoare a fost stabilită cu o marjă de eroare importantă, de aproximativ 25%.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7600
RON
24 Oct
noapte 9 °
zi 22 °
Ultimele joburi adaugate
24 H