O coliziune între două găuri negre a avut loc în urmă cu câteva zile. Descoperire uimitoare a astronomilor

Colaborarea științifică internațională a adus un nou succes, în această săptămână, legat de percepția semnalelor care provin din găurile negre. Antenele gravitationale LIGO au înregistrat, la ora 5:30 UTC (8:30 ora României), pe 12 aprilie, o undă gravitațională care a afectat spațiu-timpul.

14 apr. 2019, 19:26
O coliziune între două găuri negre a avut loc în urmă cu câteva zile. Descoperire uimitoare a astronomilor

Evenimentul a fost consemnat ca S190412m, iar oamenii de știință au văzut doar efectele sale gravitaționale, deoarece nu exista semnal electromagnetic care să însoțească această undă, ceea ce i-a făcut să creadă că observatoarele au fost martorii fuziunii a două găuri negre supermasive.

O săptămână specială pentru găurile negre este finalizată cu un posibil eveniment secund„, a comentat operatorul LIGO printr-un tweet. Primul dintre aceste două evenimente a fost detectat pe data de 8 aprilie. Conform unui sinopsis publicat de NASA, unda gravitaţională detectată pe 12 aprilie a fost datorată, cu o probabilitate de 100%, coliziunii a două găuri negre.

Sursa de undă gravitațională ar fi venit de la aproximativ 812 megaparsec de Pământ (aproximativ 2.650 de ani-lumină), dar această valoare a fost stabilită cu o marjă de eroare importantă, de aproximativ 25%.