O comisie a Adunării Constituante din Venezuela recomadă eliberarea a 80 de opozanţi

Preşedinta Adunării, Delcy Rodriguez, care conduce de asemenea Comisia Adevărului, însărcinată cu efectuarea unei anchete asupra mişcărilor de protest faţă de preşedintele venezuelean, în cursul cărora au fost arestate respectivele persoane, a declarat că această recomandare a fost adresată lui Maduro, precum şi instituţiilor judiciare competente.

24 dec. 2017, 06:59
O comisie a Adunării Constituante din Venezuela recomadă eliberarea a 80 de opozanţi

„Sperăm că va fi pusă în practică în orele viitoare”, a spus ea, adăugând că sărbătoarea Crăciunului reprezintă un „moment de reconciliere”.

Potrivit lui Rodriguez, aceste persoane sunt în prezent închise atât în penitenciare, cât şi în centre de detenţie ale armatei. Unele dintre ele au ajuns după gratii în urma manifestaţiilor din 2014 contra şefului statului, în timp ce altele se află acolo după protestele din primăvara lui 2017, soldate cu 125 de morţi.

Soarta opozanţilor încarceraţi a făcut obiectul negocierilor dintre guvern şi coaliţia MUD, a opoziţiei, derulate recent în Republica Dominicană, în cadrul cărora cele două părţi au căutat să ajungă la o soluţie de scoatere a Venezuelei din criza politică şi economică, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Maduro se agaţă de putere. Ce metodă a găsit preşedintele Venezuelei pentru a anihila opoziţia

A treia sesiune de discuţii este preconizată pentru 11 şi 12 ianuarie.

La începutul acestei săptămâni, opoziţia i-a cerut preşedintelui Maduro să elibereze, ca un gest de bunăvoinţă, înainte de Crăciun, „deţinuţii politici”, al căror număr se ridică la 268, potrivit ONG-urilor.

Mercosur, piaţa comună a statelor sud-americane, din care fac parte Brazilia, Argentina, Paraguay şi Uruguay, a îndemnat joi Venezuela să elibereze deţinuţii politici şi să respecte drepturile omului.