Ce se întâmplă cu ţiţeiului din Marea Neagră

Compania australiană Beach Energy a fost forţată să scadă valoarea contabilă a activelor sale, după ce a descoperit că exista o diferenţă între nivelul acestui indicator şi valoarea lor pe piaţă, în corelaţie cu scăderea abruptă a preţului la petrol. Compania a renunţat la dezvoltarea unui perimetru din zona românească a Mării Negre.

17 feb. 2015, 10:15
Ce se întâmplă cu ţiţeiului din Marea Neagră

Beach Energy, cu sediul în Adelaide, este încă o companie australiană de petrol şi gaze pe lista celor care au anunţat că vor reduce valoarea contabilă a activelor (write down) ca urmare a căderii preţului barilului de petrol, scrie economica.net.

Citeşte şi Shell şi Turkish Petroleum vor începe în ianuarie forajele în Marea Neagră

„Write down” este o operaţiune de reducere a valorii contabile a unui activ deoarece este supraevaluat comparativ cu valoarea sa pe piaţă. De obicei, aceste operaţiuni apar în rezultatele companiei drept cheltuieli (chiar dacă sunt doar pierderi pe hârtie), reducând, aşadar, venitul net. Cu toate acestea, unele companii încearcă să sincronizeze mai multe „write downs” la afişarea rezultatelor, unde, reducând venitul net, reduc şi povara fiscală a companiei, şi în plus, fiind comasate în aceeaşi perioadă fiscală, permit o revenire în următoarea.

După ce şi-a revizuit valoarea activelor, Beach a anunţat că va suporta un astfel de „handicap” de circa 224 de milioane de dolari înainte de taxe, la anunţarea următoarelor rezultate (la jumătatea anului).

Continuarea pe economica.net.