O companie susţine că o treime din populaţia lumii ar putea intra până în 2025 într-o criză de apă dulce

Dacă toată lumea ar adopta modul de alimentație american, planeta ar intra rapid în criză de apă dulce - este una din afirmațiile dintr-un raport care conține previziuni ale conducerii companiei Nestle în privința resurselor mondiale de apă, scrie slate.fr.

06 mai 2016, 10:10
O companie susţine că o treime din populaţia lumii ar putea intra până în 2025 într-o criză de apă dulce

În raportul secret realizat în 2009 și intitulat „Tur de orizont cu Nestle: Uitați criza financiară mondială, lumea va duce lipsă de apă dulce”, conducerea gigantului agroalimentar american își exprimă îngrijorarea față de potențialele penurii. Parte din informațiile divulgate de Wikileaks, documentul a fost publicat mai întâi de Reveal, site-ul ONG-ului Center for Investigative Reporting, și în această săptămână în revista Mother Jones, scrie Agerpres.

În privința resurselor, planeta s-a înscris, potrivit Nestle, pe un drum „potențial catastrofal”. Cauza îngrijorării o constituie îndeosebi imensa producție mondială de carne, mare consumatoare de apă. În plus față de consumul semnificativ din Europa și Statele Unite, cererea de carne de vită, pui și porc înregistrează o creștere rapidă în țări precum China și India.

„Nestle apreciază că o treime din populația globului va fi afectată de o penurie de apă dulce până în 2025, situația urmând să devină apoi și mai gravă și potențial catastrofală până în 2050”, menționează raportul. Straturile acvifere subterane sunt pe cale să se golească în regiuni extinse din lume, iar problema va fi mai severă în Orientul Mijlociu, nordul Indiei și al Chinei și vestul Statelor Unite. Conform Nestle, apa este suficientă pentru toată populația globului, cu condiția să se adopte un regim alimentar mai puțin axat pe carne, începând din Statele Unite. „Actualul regim alimentar american este de 3.600 de calorii pe zi, cu un consum semnificativ de carne. Dacă toată lumea ar adopta acest standard, resursele mondiale de apă dulce s-ar epuiza la o populație de 6 miliarde de persoane, cifră pe care pământenii au atins-o în anul 2000”, afirmă Nestle.

Problema se agravează însă prin evoluția regimurilor alimentare în lume și creșterea populației mondiale, care ar putea ajunge la 9 miliarde în 2050. „Este clar că actualele regimuri pe bază de carne din țările dezvoltate și modurile de utilizare a apei nu asigură un proiect pentru viitorul planetei”, compania multinațională propunând patru soluții în acest sens: crearea unei piețe virtuale a apei, eliminarea subvențiilor pentru biocarburanți, adoptarea mai multor OMG pentru cultivarea plantelor rezistente la lipsa apei și liberalizarea comerțului agricol mondial.

Un membru al conducerii Nestle recunoaște că aceste strategii sunt „controversate din punct de vedere politic”, așa încât compania alege să rămână discretă și să nu lanseze alarme clare pentru consumatori. „Sensibilă la imaginea ei publică, Nestle dezbate cu discreție soluții și încearcă să nu impună…Compania evită cu grijă confruntările și polemicile, preferând să își influențeze publicul discret”, încheie Nestle.