O condamnată în dosarul Trofeul Calităţii a fost eliberată condiţionat. A stat în închisoare 2 ani şi 9 luni

Ioana Marina Popovici, condamnată în iunie 2012 la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu în dosarul Trofeul Calităţii, în care a fost condamnat şi fostul premier Adrian Năstase, a fost eliberată condiţionat din penitenciar.

31 mart. 2015, 17:32
O condamnată în dosarul Trofeul Calităţii a fost eliberată condiţionat. A stat în închisoare 2 ani şi 9 luni

Judecătoria Ploieşti a admis pe data de 19 martie cererea de eliberare condiţionată formulată de Ioana Marina Popovici, însă DNA a contestat decizia, iar marţi Tribunalul Prahova a respins contestaţia formulată de procurori, decizia fiind definitivă, potrivit agenţiei Mediafax. Ioana Marina Popovici, încarcerată la Penitenciarul pentru femei de la Târgşor, judeţul Prahova, a fost liberată condiţionat în baza vechiului cod penal, în condiţiile în care a executat două treimi din pedeapsa privativă de libertate.

Ioana Marina Popovici a fost trimisă în judecată în dosarul Trofeul Calităţii în ianuarie 2009, alături de fostul premier Adrian Năstase, de fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, şi de alte trei persoane, între care şi soţul său, Bogdan Popovici.

Citeşte şi Irina Jianu, condamnată în dosarul Adrian Năstase: „M-am gândit la sinucidere”

Conform procurorilor, patru firme controlate de Ioana Marina Popovici şi de soţul acesteia au încasat taxele de participare plătite de persoanele fizice şi juridice la simpozionul „Trofeul calităţii în construcţii”, organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), taxe în cuantum de peste 6,7 milioane de lei, care ar fi trebuit să se constituie venituri la bugetul ISC. Potrivit anchetatorilor, societăţile implicate în organizarea evenimentului au colectat taxele de participare şi au subcontractat executarea serviciilor de organizare a simpozionului.

Citeşte şi Adrian Năstase, ELIBERAT pentru că s-a implicat în „influenţarea pozitivă” a deţinuţilor. MOTIVAREA instanţei

Pentru acoperirea diferenţei dintre suma încasată de la participanţi şi cheltuielile efectiv realizate, cele patru societăţi au încheiat contracte cu o altă societate, S.C. Arond S.R.L, controlată tot de inculpaţii Popovici Bogdan şi Popovici Marina Ioana S.C. având ca obiect în principal servicii de «concepţie» şi «organizare». Respectivele contacte erau menite să justifice 92% din totalul cheltuielilor pentru o serie de servicii care în realitate nu au fost efectuate„, arăta DNA într-un comunicat dat publicităţii în ianuarie 2009, la momentul în care inculpaţii din dosarul Trofeul Calităţii au fost trimişi în judecată. „În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase„, mai arăta DNA.