O creştină condamnată la moarte pentru blasfemie a fost achitată. O lume întreagă a pledat pentru ea

Curtea Supremă a Pakistanului a achitat-o în apel pe Asia Bibi, creştină ce fusese condamnată la moarte pentru blasfemie în 2010 şi al cărei caz a suscitat indignarea pe plan internaţional şi violenţe în această ţară, potrivit unui verdict dat miercuri.

31 oct. 2018, 07:44
O creştină condamnată la moarte pentru blasfemie a fost achitată. O lume întreagă a pledat pentru ea

„Ea a fost achitată în toate capetele de acuzare”, a declarat judecătorul Sadiq Nisar în anunţarea verdictului, adăugând că Asia Bibi, care se află în prezent în detenţie într-o închisoare din Multan (centru), va fi eliberată „imediat”.

Acest verdict ar putea suscita furia mediilor religioase fundamentaliste, care cer de mai multă vreme executarea Asiei Bibi. Islamişti radicali au ameninţat în ultimele săptămâni judecătorii care se ocupau de caz, atenţionându-i în legătură cu un verdict favorabil, potrivit Agerpres.

Asia Bibi, mamă a cinci copii, fusese condamnată la pedeapsa capitală în urma unei dispute cu femei musulmane, care i-au spus unui cleric dintr-un sat din provincia Punjab ca aceasta a făcut „remarci peiorative” la adresa profetului. Scandalul a început după ce femeile musulmane i-au reproşat lui Bibi că le foloseşte paharul pentru a bea apa. Ele au argumentat că Bibi nu poate face acest lucru, pentru că nu este musulmană.

Vezi şi Anunţ de ultimă oră despre Ionuţ Gologan, românul condamnat la moarte în Malaezia. Cum ar putea scăpa de pedeapsă

Cazul ei a avut un răsunet internaţional, atrăgând atenţia Suveranilor Pontifi Benedict al XVI-lea şi Francisc. În 2015, una dintre fiicele ei s-a întâlnit cu Papa Francisc. Recent, Asia Bibi a primit sprijin din partea primarului Parisului, Anne Hidalgo, care a cerut graţierea ei şi i-a acordat în 2015 titlul de cetăţean de onoare al oraşului, potrivit Agerpres.

Blasfemia este un subiect extrem de sensibil în această ţară foarte conservatoare, unde islamul este religie de stat. Legea prevede pedepse mergând până la cea capitală pentru persoane declarate vinovate de ofensă adusă islamului. Un fost guvernator al provinciei Punjab, Salman Taseer, care i-a luat apărarea, a fost ucis în plin centrul Islamabadului în 2011, de propria sa gardă de corp. Asasinul, Mumtaz Qadri, a fost executat prin spânzurare la începutul lui 2016.