O CRUCE uriaşă ar putea fi amplasată în Piaţa Universităţii. ONG-urile cer respingerea proiectului

Senatorii au votat construirea unei cruci cât un bloc de opt etaje, împodobită cu luminiţe, în rondul din Piaţa Universităţii din Capitală. Societatea civila cere Camerei Deputatilor sa respinga proiectul de Lege initiat de Sorin Iliesiu.
Filip Stan
28 sept. 2015, 16:13
O CRUCE uriaşă ar putea fi amplasată în Piaţa Universităţii. ONG-urile cer respingerea proiectului

Proiectul a fost deja adoptat de Senat si trimis la Camera Deputatilor, iar daca va fi adoptat, monumentul ar urma sa fie amplasat in Piata Universitatii in 2016. Proiectul a fost initiat de Sorin Iliesiu, un fost membru al societatii civile transformat in traseist politic, dupa ce a trecut prin PNL si a ajuns la PSD, potrivit hotnews.ro.

” Solicitam Camerei Deputatilor sa respinga proiectul de Lege in forma sa actuala. Solicitam Ministerului Culturii, Consiliului General al Municipiului Bucuresti si Primarului General Interimar sa isi exprime punctul de vedere cu privire la propunerea legislativa, mai specific, cu privire la posibilitatea de a amplasa in centrul Capitalei un simbol religios (de dimensiuni mari si cu o instalatie luminioasa). Plecand de la premisa ca acest monument trebuie sa fie unul asimilat si recunoscut ca atare de toti cetatenii Romaniei, consideram ca trebuie sa existe o consultare a cetatenilor in vederea definitivarii formei sale. Desi consideram oportuna construirea unui monument al victimelor totalitarismului comunist, ne opunem formularii din prezentul proiect de lege. Apreciem ca initiatorul, senatorul Sorin Iliesiu, intre alte inadvertente, a confundat proiectul de lege cu un proiect de reamenajare a spatiului urban, ignorand total legislatia in domeniu”, se arata in scrisoarea deschisa semnata de mai multe ONG-uri.

ONG-urile nu doresc adoptarea proiectului de lege din urmatoarele motive:

1. Prin descrierea detaliata a formei, materialului si a modalitatii de expunere si vizibilizare a monumentului, in chiar textul Legii, se anuleaza ideea de „concurs de proiecte”, mentionat la aliniatul (2) al prezentei Legi.

2. Amplasamentul propus pentru ridicarea monumentului este intr-o zona protejata a orasului Bucuresti. Avand in vedere legislatia de patrimoniu, consideram ca monumentul trebuie sa tina cont de particularitatile zonei. Mai mult, prin descrierea detaliata a amplasamentului se incalca procedurile legale de avizare (atat la nivelul Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, precum si la nivelul Ministerului Culturii). Consideram ca este imperativ ca Parlamentul Romaniei sa se supuna legislatiei de aparare a patrimoniului si sa nu se angajeze in interpretari abuzive ale cadrului legal existent; in fapt, amplasamentul monumentului trebuie el insusi sa fie parte a competitiei de proiecte.

3. Avand in vedere ca monumentul se doreste a fi unul reprezentativ pentru „poporul roman”, asa cum se arata in expunerea de motive, consideram ca initiatorul Legii limiteaza posibilitatea cetatenilor de a se exprima cu privire la simbolistica pe care o considera potrivita. Organizarea unui concurs de proiecte (cu o tema care sa nu mentioneze din insasi formularea ei solutia) si dezbaterea publica a proiectelor propuse consideram ca reprezinta un bun exercitiu de democratie.

4. Avand in vedere Art. 4, litera 2 din Constitutia Romaniei: „Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala” si nevoia ca acest monument sa fie unul reprezentativ pentru toti romanii, consideram neoportuna alegerea unui simbol religios. De aceea, subliniem, o data in plus, nevoia unui concurs de idei cu privire la ce ar trebui sa infatiseze monumentul, astfel incat sa raspunda la tema propusa prin proiectul de Lege.

5. Sustinerea bugetara a proiectului este una incerta. Nu exista o estimare a costurilor implicate de realizarea acestui monument, iar finantarea propusa (de la fondurile de rezerva ale Guvernului si de la Ministerul Culturii) lasa loc arbitrariului atat in ceea ce priveste costul propriu-zis, cat si formula de alocare a fondurilor. O astfel de investitie trebuie planificata cu maxima transparenta si deschidere, mai ales avand in vedere importanta simbolica a monumentului pentru toti cetatenii-finantatori ai construirii acestuia.

Scrisoarea deschisa a fost semnata de urmatoarele organizatii: ActiveWatch, Asociatia Peisagistilor din Romania – filiala teritoriala Bucuresti-Ilfov, Asociatia pentru Tranzitie Urbana – ATU, Centrul de Resurse pentru participare publica – CeRe, Centrul pentru politici durabile ECOPOLIS, Funky Citizens, Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania – OPTAR, ProDoMo si Pro Patrimonio.

Proiectul de lege initiat Sorin Iliesiu prevede amplasarea unei cruci de 20-25 de metri inaltime, in rondul din Piata Universitatii din Bucuresti. Monumentul ar urma sa fie iluminat zi si noapte de 40 de becuri si va fi flancat de steaguri. Crucea, care face parte dintr-un proiect mai amplu dedicat victimelor totalitarismului, ar trebui sa aminteasca de lupta impotriva comunismului.

„In proiect se precizeaza ca crucea sa fie inalta de 20-25 metri si sa fie iluminata zi si noapte, tocmai ca sa se vada de la distanta ziua si noaptea. In viitoare carte a recordurilor, crucea va fi cea mai mare cruce inaltata la intretaierea drumurilor din centrul vreunei capitale”, a declarat Sorin Iliesiu, senator PSD.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
De câte ori trebuie să mănânci la vârsta de 50 de ani. Sfatul pentru longevitate al unui nutriționist o să te șocheze
Capital.ro
Reguli noi privind reciclarea. Toată lumea trebuie să le respecte
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii cu un venit în plus. Ce este pensia socială
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Amendă de 1.000 de lei pentru românii care stau la curte. Vecinii te pot reclama imediat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești