O decizie mult aşteptată: Obama prezintă miercuri PLANUL de ACŢIUNE privind Statul Islamic

Preşedintele american Barack Obama îşi va prezenta miercuri 'planul de acţiune' menit să combată Statul Islamic, informează duminică AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

07 sept. 2014, 14:21
O decizie mult aşteptată: Obama prezintă miercuri PLANUL de ACŢIUNE privind Statul Islamic

Obama a dat totodată asigurări, într-un interviu difuzat duminică pe NBC News, că nu prevede trimiterea de trupe americane terestre şi nu intenţionează să lanseze ‘echivalentul unui război în Irak’.

‘Următoarea fază este de a trece la o formă de atac. Mă voi întâlni marţi cu liderii Congresului, iar miercuri voi susţine un discurs şi voi prezenta ceea ce va fi planul nostru de acţiune’, a explicat liderul de la Casa Albă în interviul realizat sâmbătă, la întoarcerea sa de la summitul NATO de la Newport (Marea Britanie).

În marja summitului, reprezentanţii a zece state (SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Turcia, Polonia, Danemarca, Canada, Australia) au convenit să creeze o coaliţie împotriva SI, ale cărei obiective şi contur rămân deocamdată destul de vagi.

Citeşte şi Jihadiştii Statului Islamic au mai DECAPITAT un om nevinovat

Întrebat în legătură cu strategia pe care o vizează în acest sens, Obama a insistat că ‘nu este vorba de a trimite 100.000 de soldaţi americani’. ‘Nu anunţăm trimiterea de forţe americane terestre. /…/ Nu este echivalentul războiului din Irak’, a spus el.

‘Vom face parte dintr-o coaliţie internaţională efectuând raiduri aeriene în sprijinul activităţii din teren a forţelor irakiene şi kurde’, a explicat preşedintele american, care a mai promis că, ‘în final, îi vom învinge’ pe jihadişti, deşi, a menţionat el, acest lucru va necesita resurse superioare celor consacrate în prezent de SUA acestei regiuni.