O deputată din Turcia aflată în greva foamei a fost eliberată după 79 de zile

Decizia de a o elibera pe deputata Leyla Guven, deţinută din ianuarie 2018, timp de 79 de zile, a fost luată de un tribunal din Diyarbakir, principalul oraş cu majoritate kurdă în sud-estul Turciei.

25 ian. 2019, 09:17
O deputată din Turcia aflată în greva foamei a fost eliberată după 79 de zile

Leyla Guven, în vârstă de 55 de ani, nu a fost prezentă la audierea la care au participat reprezentanţi ai mai multor partide europene de stânga care şi-au exprimat solidaritatea cu deputata kurdă.

Liderul partidului de extremă-stânga Franţa Nesupusă, Jean-Luc Melenchon, a adresat sâmbătă o scrisoare deschisă ministrului de externe francez Jean-Yves Le Drian pentru a-i cere să ”intervină” în favoarea deputatei kurde.

Doamna Guven a început greva foamei în închisoare la 8 noiembrie pentru a protesta împotriva condiţiilor de detenţie ale lui Abdullah Ocalan, liderul istoric al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care se află închis pe viaţă într-o închisoare pe o insulă în apropiere de Istanbul, după ce a fost capturat în 1999.

Formaţiunea deputatei Leyla Guven, Partidul Democratic al Poporului (HDP,) a declarat pe 10 ianuarie că starea ei de sănătate s-a deteriorat şi viaţa acesteia este în pericol. Potrivit partidului său, deputata kurdă a pierdut „aproximativ 15 kilograme” în greutate de la începerea grevei şi „nu mai poate să se sprijine sau să meargă singură”. ”Ritmul cardiac şi tensiunea arterială sunt foarte scăzute şi nu mai poate consuma lichide fluide, inclusiv apă „, a adăugat HDP într-un comunicat.

Potrivit HDP, zeci de „deţinuţi politici” au intrat în greva foamei în închisorile din Turcia, în semn de protest faţă de „izolarea” în care este deţinut Abdullah Ocalan în închisoarea din insula Imrali.

Leyla Guven a fost arestată în ianuarie 2018, după ce a criticat ofensiva turcă care se desfăşura atunci în enclava predominant kurdă Afrin, în nordul Siriei.