O dronă americană s-a prăbuşit pe aeroportul din Niamey, în Niger

O dronă americană s-a prăbuşit luni, din motive necunoscute, pe aeroportul din Niamey, capitala Nigerului, determinând închiderea pistelor timp de mai multe ore, a indicat armata SUA, relatează AFP.

20 oct. 2014, 19:27
O dronă americană s-a prăbuşit pe aeroportul din Niamey, în Niger

O dronă americană s-a prăbuşit pe aeroportul din Niamey, capitala Nigerului, determinând închiderea pistelor timp de mai multe ore, a indicat armata SUA, relatează AFP.

Aparatul ”nu era înarmat” şi prăbuşirea lui ”n-a provocat victime”, se poate citi într-un text scris al Cartierului general al Forţelor armate americane pentru Europa şi Africa, cu sediul în Germania.

O anchetă este în curs de desfăşurare pentru stabilirea cauzelor incidentului, potrivit sursei.

Armata franceză dispune din decembrie 2013 de două drone neînarmare la Niamey, pentru supravegherea fâşiei sahelo-sahariene.

Armata americană, care are şi ea drone la Niamey, al căror număr nu se cunoaşte, a anunţat în septembrie că le va deplasa la Agadez (740 km nord de Niamey).

Washingtonul a început să întreprindă misiuni cu drone în Niger în urmă cu un an şi jumătate, pentru a le oferi informaţii forţelor franceze, care au lansat o operaţiune în ianuarie 2013 împotriva islamiştilor în Mali, ţară vecină cu Nigerul. În pofida unor frontiere considerate penetrabile, Nigerul constituie o zonă de stabilitate într-o regiune cu tulburări. În jurul Nigerului, ţări ca Mali, Libia şi Nigeria se confruntă toate cu grupări islamiste înarmate.