O elevă din Bârlad, iniţiatoarea unui proiect: Propune reducerea cu 50% a preţului biletelor la transportul în comun

O elevă de liceu din Bârlad şi-a propus să determine reducerea cu 50% a preţului biletelor la transportul urban în comun. Primăria este de acord.

20 ian. 2016, 10:32
O elevă din Bârlad, iniţiatoarea unui proiect: Propune reducerea cu 50% a preţului biletelor la transportul în comun

Nemulţumită de calitatea transportului public local din Bârlad, dar şi de faptul că elevii din oraş nu beneficiază de reduceri la bilete şi abonamente, o liceancă a luat atitudine, scrie obiectivvaslui.ro. Andra Palmaciu, elevă în an terminal la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, sprijinită de consilierul local Dumitru Boroş şi ex-consilierul Daniel Buzamăt, a iniţiat un proiect de hotărâre ce vizează reducerea cu 50% a tarifelor practicate pentru toţi elevii din oraş. Însă, pentru că este minoră, iniţiativa a fost semnată şi înregistrată, luni dimineaţă, la Registratura Consiliului Local Bârlad chiar de Boroş. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă.

„În contractul încheiat în urmă cu şase ani între firma care asigură transportul public în Bârlad şi Consiliul Local şi în noua documentaţie realizată în vederea concesionării acestui serviciu, nu se regăsesc elevii, respectiv reducerea tarifelor pentru ei, ci doar pensionarii, persoanele persecutate politic, donatorii de sânge, persoanele cu handicap şi sportivii. Cum există o dispoziţie legală care prevede acest lucru (Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 – n.r.), iar la noi nu se respectă, am venit cu acest proiect de hotărâre. Deja l-am înregistrat, pentru a putea fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei din data de 20 ianuarie”, a declarat Dumitru Boroş.

În ceea ce o priveşte pe iniţiatoarea proiectului, care, luna trecută, a postat pe internet o scrisoare deschisă în care critica transportul în comun din Bârlad, aceasta a spus că, în prezent, toţi elevii din oraş plătesc preţul integral al biletului de autobuz. Dacă aleşii locali ar vota reducerea cu 50% a biletelor, beneficiarii ar reuşi să facă economii considerabile, iar cu banii rămaşi ar putea să-şi „îngraşe” bibliotecile. Mai ales că, spune adolescenta, alocaţia lunară este de 84 de lei, în timp ce suma cheltuită pentru transportul la şi de la liceu ajunge la 88 de lei.

Buzamăt a menţionat că, dacă nu ar fi găsit sprijin la niciun consilier local, s-ar fi mers pe ideea unei petiţii online pe care să o semneze măcar 5% dintre bârlădeni.

La o zi de la depunerea iniţiativei, edilii bârlădeni au ieşit într-o conferinţă de presă şi au anunţat că încă din 2015 s-a luat în calcul posibilitatea reducerii cu 50% a biletelor pentru elevi şi chiar s-a făcut un studiu de impact pentru a vedea dacă bugetul local o permite.

„Am primit acest proiect de hotărâre la Consiliul Local. Grupul consilierilor PSD va veni cu un amendament în comisiile de specialitate, care va fi dezbătut şi în şedinţa de mâine (astăzi – n.r.). Oricum, de ceva timp, noi, executivul, împreună cu serviciile de specialitate din primărie, am luat în calcul acest lucru, dar cel mai important factor era modalitatea de decontare a acestei reduceri”, a declarat viceprimarul Dorin Apostu.

Acesta a explicat că, odată votat proiectul de hotărâre ce vizează aprobarea documentaţiei pentru atribuirea serviciului de transport public local, de reducere ar urma să beneficieze toţi elevii din oraş, însă numai pe durata anului şcolar.

Citeşte şi Buşoi: Trebuie gândite soluţii de benzi unice pentru RATB pe marile bulevarde