O eurodeputată a leşinat după ce jandarmii au dispersat gaze lacrimogene în mulţime

O eurodeputată din grupul Verzilor, Karima Delli, a fost rănită luni seară după ce jandarmeria franceză a dispersat cu gaze lacrimogene un grup de manifestanţi care protestau împotriva unui controversat proiect de construcţie a unei autostrăzi la Kolbsheim, în estul Franţei.

11 sept. 2018, 14:21
O eurodeputată a leşinat după ce jandarmii au dispersat gaze lacrimogene în mulţime

Circa 150 de protestatari, pe care jandarmii i-au evacuat în zori dintr-o zonă de pe traseul unei viitoare centuri rutiere la vest de oraşul Strasbourg, au revenit după-amiază în acel loc unde jandarmeria franceză a desfăşurat un dispozitiv.

Potrivit autorităţilor locale, circa 20 de jandarmi au fost atacaţi cu diferite obiecte şi au ripostat folosind gaze lacrimogene, potrivit Agerpres.

Venită pentru a susţine manifestanţii şi însoţită de un alt eurodeputat din grupul Verzilor, José Bové, Karima Delli aproape că a leşinat şi a căzut la pământ, conform relatării primarului Luc Huber, din localitatea vecină Pfettisheim, prezent şi el la faţa locului. ‘A fost atinsă mai direct decât ceilalţi. A fost ajutată de medicii aflaţi printre manifestanţi, înainte de a fi evacuată’, a mai spus primarul.

Citeşte şi Viorica Dăncilă: Încă nu l-am sunat pe Juncker, o voi face, dar ideea nu este de a scuza pe cineva pentru ce s-a întâmplat pe 10 august

Totuşi, într-un comunicat difuzat ulterior, prefectura a afirmat că nu au existat cazuri care să necesite acordarea de îngrijiri medicale, potrivit Agerpres.

Karima Delli a lipsit marţi de la conferinţa de presă pe care o avea programată la Strasbourg, unde este în desfăşurare sesiunea plenară a Parlamentului European. Colega ei tot din grupul Verzilor Michelle Rivasi consideră că a fost vorba despre un ‘act de intimidare’ pentru a descuraja mobilizarea manifestanţilor. La rândul său, eurodeputatul Jose Bove a condamnat ceea ce a caracterizat drept ‘un act de violenţă total disproporţionat’.

Adversarii proiectului acelei autostrăzi consideră că realizarea proiectului va avea ca efect dispariţia a numeroase terenuri agricole şi va pune în pericol specii protejate, cum ar fi marele hamster de Alsacia.